Do góry

Dania główne Przepis na:

Młoda kapusta z makaronem

Młoda kapusta z makaronem

Autor:

Przepisów i artykułów: 17 Ocena: 251

Dodano:

Odsłon: 7327

Tradycyjna młoda kapusta, duszona na boczku, podawana z makaronem.

Składniki

  • Młoda kapusta główka
  • Boczek wędzony 300 g
  • Pęczek koperku
  • Cebula 1 sztuka
  • Ząbek czosnku
  • Makaron wstążki 200 g
  • Masło dwie spore łyżki
  • Mąka pszenna cztery łyżki
  • Sól, pieprz
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Makaron gotujemy al dente wg przepisu na opakowaniu.

    Boczek i cebulę kroimy w kostkę. Podsmażamy na złoto w większym garnku. W tym czasie szatkujemy kapustę i koperek.

  2. Do podsmażonego boczku z cebulką dodajemy kapustę. Podlewamy wodą na poziom około 2 cm poniżej kapusty, solidnie solimy, przyprawiamy pieprzem i dodajemy przeciśnięty ząbek czosnku. Dusimy pod przykryciem do miękkości kapusty, około 15-20 minut.

  3. Przygotowujemy zasmażkę. Na suchej patelni złocimy mąkę, dodajemy masło i chwilę razem podsmażamy całość. Zasmażkę przelewamy do kapusty. Mieszamy i gotujemy chwilkę, aż kapusta się zagęści. Dodajemy makaron i koperek - obiad gotowy. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń