Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Młoda kapusta z mięsem to iście wiosenne danie, którego wyczekujemy ze wstrzymanym oddechem przez wiele zimowych miesięcy. Nie ma chyba pyszniejszego i aromatyczniejszego przysmaku, który można jeść jako dodatek do przepisu na danie główne lub samodzielnie – na obiad, lunch, kolację. Całość jest niezwykle szybka i prosta w przygotowaniu. Jest też idealna do wekowania czy zamrażania. Zwyczajnie jest świetna!
Młoda kapusta z mięsem jest sycąca, pełna głębokich nut przypraw i jednocześnie dość lekka. Warzywo w roli głównej jest bardzo delikatne w smaku i szybkie w gotowaniu. Dzięki temu nie potrzebujesz dużej ilości czasu na przebywanie w kuchni, szczególnie jeśli jest wiosna lub gorące lato. To idealna propozycja na codzienny obiad dla rodziny, bo jest rozgrzewający i wyrazisty. Danie kuchni polskiej smakuje wyśmienicie nawet kiedy za oknem jest wysoka temperatura.
Do przepisu potrzebujesz prostych składników. Wybierz dobrej jakości młodą kapustę, którą dostaniesz w lokalnym sklepie albo na targowisku. W tym przepisie kluczową rolę odgrywa podwędzana kiełbasa. To ona nadaje potrawie dymny aromat, który świetnie współgra z delikatnością kapusty, cebulą, czosnkiem i słodyczą marchewki. Aby danie główne było kompletne, nie mogło zabraknąć w nim pomidorów pokrojonych z puszki. Latem możesz też sięgnąć po świeże pomidory. Nie zapomnij o tym, aby po ich pokrojeniu, zachować sok. Wraz z bulionem drobiowym zrobisz pyszny domowy sos.
To danie świetnie sprawdzi się nie tylko jako obiad, ale i jako kolacja na ciepło. Można je podać z kromką świeżego chleba, ziemniakami lub po prostu jeść solo – prosto z garnka, gdy tylko zapach rozchodzący się po kuchni nie pozwoli dłużej czekać.
Dużym plusem jest to, że danie ma formę jednogarnkową. Nie potrzebujesz wielu naczyń, aby przygotować posiłek dla całej rodziny.
Składniki do młodej kapusty z mięsem przygotuj etapami. Cebulę i marchewkę należy smażyć na umiarkowanym ogniu do momentu, aż zmiękną i delikatnie się przyrumienią. Nie należy ich przypalać, ponieważ goryczka zepsuje końcowy efekt. Dopiero wtedy dodajesz czosnek i kiełbasę. Kiedy wszystkie dodatki do kapusty będą gotowe, dodaj pomidory z puszki i zostaw tak na kilka minut.
W tym czasie możesz przygotować kapustę. Drobno ją poszatkuj, dzięki czemu szybciej się ugotuje i lepiej połączy z resztą składników. Po jej dodaniu nie przykrywaj garnka całkowicie. Pozwól nadmiarowi płynów odparować, aby danie miało odpowiednią konsystencję. To danie można też nazwać kapustą na krótko z kiełbasą, bo jej przygotowanie nie wymaga dużej ilości czasu. Podsmażenie warzyw trwa tylko chwilę, a gotowanie całości do miękkości trwa do 20 minut. Po ugotowaniu daj potrawie chwilę odpocząć – odstawienie jej na 10-15 minut pozwala smakom lepiej się przegryźć.
Jeśli sos do młodej kapusty z mięsem będzie zbyt rzadki, możesz dodać łyżeczkę koncentratu pomidorowego. Z kolei jeśli okaże się zbyt kwaśny przez kapustę i użyte pomidory, możesz dodać odrobinę cukru.
Doprawienie młodej kapusty z mięsem to klucz do uzyskania pełni smaku tego prostego, domowego dania. Sama młoda kapusta ma delikatny, lekko słodkawy smak, dlatego dobrze reaguje zarówno na klasyczne przyprawy, jak i bardziej zdecydowane dodatki.
W naszym przepisie zaproponowaliśmy sól i świeżo mielony pieprz. Dodawane stopniowo w trakcie duszenia pozwolą lepiej kontrolować smak. Do młodej kapusty świetnie pasuje czosnek – możesz użyć zarówno świeżego, przeciśniętego przez praskę, jak i granulowanego, który łagodnie rozprowadzi się po całym daniu. Obydwa rodzaje doskonale się uzupełniają. Użyliśmy też bardzo prostych ziół: tymianku, oregano i papryki słodkiej mielonej. Nie zapomnij o kminku. Dodatek szczypty do młodej kapusty z mięsem to klasyka, która nie tylko wzbogaca smak, ale też ułatwia trawienie.
Takie połączenie smaków zdecydowanie wystarczy. Możesz ewentualnie dodać świeże zioła tuż przed podaniem dla dekoracji, np. gałązkę natki pietruszki, koperku albo tymianku.
Zachciało mi się ciasta z kremem. Zrobiłam najprostsze z możliwych. Biszkopt...
Odsłon: 40665
Przepis na klasyczne tiramisu, bez zbędnych dodatków, ale podane w wygodnych...
Odsłon: 1062
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 259
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3389
Zachciało mi się ciasta z kremem. Zrobiłam najprostsze z możliwych. Biszkopt...
Odsłon: 40665
Przepis na klasyczne tiramisu, bez zbędnych dodatków, ale podane w wygodnych...
Odsłon: 1062
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 259
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3389
Składniki
Marchewkę obierz i pokrój najpierw na plasterki, a następnie na ćwiartki. Cebulę obierz i posiekaj. W dużym garnku rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj cebulę i marchewkę. Smaż do miękkości przez 4-5 minut. Dodaj posiekany czosnek i kiełbasę pokrojoną w plasterki. Posyp całość wszystkimi przyprawami i wymieszaj.
Dodaj krojone pomidory i gotuj całość jeszcze przez kilka minut. Kapustę drobno poszatkuj. Dodaj ją do garnka i zalej ją bulionem.
Zmniejsz ogień i gotuj kapustę na wolnym ogniu przez 15-20 minut do miękkości. Zdejmij danie z ognia i podawaj na ciepło. Młodą kapustę z mięsem podawaj jako dodatek obiadowy lub samodzielne danie.