Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Dania główne
  • Młoda kapusta z mięsem
  • Dania główne
  • Przepis na

Młoda kapusta z mięsem

02.06.2025 Odsłon: 14821
5.0 (17 oceny)
Czas przygotowania
do 30 min
30 min
Czas gotowania
do 30 min
30 min
Liczba porcji
3-4 osoby
3-4 os.
smaker
smaker

Młoda kapusta z mięsem to iście wiosenne danie, którego wyczekujemy ze wstrzymanym oddechem przez wiele zimowych miesięcy. Nie ma chyba pyszniejszego i aromatyczniejszego przysmaku, który można jeść jako dodatek do przepisu na danie główne lub samodzielnie – na obiad, lunch, kolację. Całość jest niezwykle szybka i prosta w przygotowaniu. Jest też idealna do wekowania czy zamrażania. Zwyczajnie jest świetna! 

Przepis na młodą kapustę z mięsem 

Młoda kapusta z mięsem jest sycąca, pełna głębokich nut przypraw i jednocześnie dość lekka. Warzywo w roli głównej jest bardzo delikatne w smaku i szybkie w gotowaniu. Dzięki temu nie potrzebujesz dużej ilości czasu na przebywanie w kuchni, szczególnie jeśli jest wiosna lub gorące lato. To idealna propozycja na codzienny obiad dla rodziny, bo jest rozgrzewający i wyrazisty. Danie kuchni polskiej smakuje wyśmienicie nawet kiedy za oknem jest wysoka temperatura.  

Do przepisu potrzebujesz prostych składników. Wybierz dobrej jakości młodą kapustę, którą dostaniesz w lokalnym sklepie albo na targowisku. W tym przepisie kluczową rolę odgrywa podwędzana kiełbasa. To ona nadaje potrawie dymny aromat, który świetnie współgra z delikatnością kapusty, cebulą, czosnkiem i słodyczą marchewki. Aby danie główne było kompletne, nie mogło zabraknąć w nim pomidorów pokrojonych z puszki. Latem możesz też sięgnąć po świeże pomidory. Nie zapomnij o tym, aby po ich pokrojeniu, zachować sok. Wraz z bulionem drobiowym zrobisz pyszny domowy sos.  

To danie świetnie sprawdzi się nie tylko jako obiad, ale i jako kolacja na ciepło. Można je podać z kromką świeżego chleba, ziemniakami lub po prostu jeść solo – prosto z garnka, gdy tylko zapach rozchodzący się po kuchni nie pozwoli dłużej czekać.  

Dużym plusem jest to, że danie ma formę jednogarnkową. Nie potrzebujesz wielu naczyń, aby przygotować posiłek dla całej rodziny. 

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Jak zrobić kapustę młodą z mięsem? 

Składniki do młodej kapusty z mięsem przygotuj etapami. Cebulę i marchewkę należy smażyć na umiarkowanym ogniu do momentu, aż zmiękną i delikatnie się przyrumienią. Nie należy ich przypalać, ponieważ goryczka zepsuje końcowy efekt. Dopiero wtedy dodajesz czosnek i kiełbasę. Kiedy wszystkie dodatki do kapusty będą gotowe, dodaj pomidory z puszki i zostaw tak na kilka minut.  

W tym czasie możesz przygotować kapustę. Drobno ją poszatkuj, dzięki czemu szybciej się ugotuje i lepiej połączy z resztą składników. Po jej dodaniu nie przykrywaj garnka całkowicie. Pozwól nadmiarowi płynów odparować, aby danie miało odpowiednią konsystencję. To danie można też nazwać kapustą na krótko z kiełbasą, bo jej przygotowanie nie wymaga dużej ilości czasu. Podsmażenie warzyw trwa tylko chwilę, a gotowanie całości do miękkości trwa do 20 minut. Po ugotowaniu daj potrawie chwilę odpocząć – odstawienie jej na 10-15 minut pozwala smakom lepiej się przegryźć.  

Jeśli sos do młodej kapusty z mięsem będzie zbyt rzadki, możesz dodać łyżeczkę koncentratu pomidorowego. Z kolei jeśli okaże się zbyt kwaśny przez kapustę i użyte pomidory, możesz dodać odrobinę cukru.  

Młoda kapusta z mięsem – jak ją doprawić? 

Doprawienie młodej kapusty z mięsem to klucz do uzyskania pełni smaku tego prostego, domowego dania. Sama młoda kapusta ma delikatny, lekko słodkawy smak, dlatego dobrze reaguje zarówno na klasyczne przyprawy, jak i bardziej zdecydowane dodatki.  

W naszym przepisie zaproponowaliśmy sól i świeżo mielony pieprz. Dodawane stopniowo w trakcie duszenia pozwolą lepiej kontrolować smak. Do młodej kapusty świetnie pasuje czosnek – możesz użyć zarówno świeżego, przeciśniętego przez praskę, jak i granulowanego, który łagodnie rozprowadzi się po całym daniu. Obydwa rodzaje doskonale się uzupełniają. Użyliśmy też bardzo prostych ziół: tymianku, oregano i papryki słodkiej mielonej. Nie zapomnij o kminku. Dodatek szczypty do młodej kapusty z mięsem to klasyka, która nie tylko wzbogaca smak, ale też ułatwia trawienie. 

Takie połączenie smaków zdecydowanie wystarczy. Możesz ewentualnie dodać świeże zioła tuż przed podaniem dla dekoracji, np. gałązkę natki pietruszki, koperku albo tymianku.  

Przepis w Waszym wykonaniu (2)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Agusiowesmakolyki
Agusiowesmakolyki
Ciasta

Biszkopt z brzoskwiniami i kremem mascarpone

Ciasta Biszkopt z brzoskwiniami i kremem mascarpone

Zachciało mi się ciasta z kremem. Zrobiłam najprostsze z możliwych. Biszkopt...

  • Impreza
  • Walentynki
  • Komunia
  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ciasta

Odsłon: 40665

do 60 min 60 min
113
SprytnaChochla
SprytnaChochla
Desery

Tiramisu w pucharkach

Desery Tiramisu w pucharkach

Przepis na klasyczne tiramisu, bez zbędnych dodatków, ale podane w wygodnych...

  • Impreza
  • Walentynki
  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Wegetariańskie
  • Nabiał
  • Ciasta

Odsłon: 1062

do 15 min 15 min
10
ewaeu
ewaeu
Ciasta

Tort kakaowy

Ciasta Tort kakaowy

Polecam.

  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Owoce
  • Wiśnie
  • Jajka
  • Orzechy
  • Migdały
  • Ciasta
  • Torty
  • Dżemy
  • Dla zdrowia

Odsłon: 752

> 60 min >60 min
4
fafiatko
fafiatko
Dania główne

Miecznik z azjatycką nutką smaku

Dania główne Miecznik z azjatycką nutką smaku

Gulasz z miecznika z warzywami.

  • Azjatycka
  • Tajska
  • Bez laktozy
  • Dietetyczne
  • Makaron
  • Warzywa
  • Papryka
  • Mleko
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Makarony
  • Makaronowe
  • Dla zdrowia

Odsłon: 259

do 15 min 15 min
7
ewaeu
ewaeu
Desery

Deser semifreddo

Desery Deser semifreddo

Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.

  • Impreza
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Wegetariańskie
  • Owoce
  • Truskawki
  • Mleko
  • Orzechy
  • Migdały
  • Przyprawy
  • Mięta
  • Ciasta
  • Dla zdrowia

Odsłon: 3389

do 30 min 30 min
13
wałek
wałek
Dania główne

Bigosik z młodej kapusty

Dania główne Bigosik z młodej kapusty

Młoda kapusta duszona z ulubioną kiełbasą, boczkiem wędzonym i pieczarkami to...

  • Polska
  • Buliony
  • Warzywa
  • Kapusta
  • Papryka
  • Nabiał
  • Mięso
  • Grzyby
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kiełbasy

Odsłon: 1660

do 30 min 30 min
6
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

Agusiowesmakolyki
Agusiowesmakolyki
Ciasta

Biszkopt z brzoskwiniami i kremem mascarpone

Ciasta Biszkopt z brzoskwiniami i kremem mascarpone

Zachciało mi się ciasta z kremem. Zrobiłam najprostsze z możliwych. Biszkopt...

  • Impreza
  • Walentynki
  • Komunia
  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ciasta

Odsłon: 40665

do 60 min 60 min
113
SprytnaChochla
SprytnaChochla
Desery

Tiramisu w pucharkach

Desery Tiramisu w pucharkach

Przepis na klasyczne tiramisu, bez zbędnych dodatków, ale podane w wygodnych...

  • Impreza
  • Walentynki
  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Wegetariańskie
  • Nabiał
  • Ciasta

Odsłon: 1062

do 15 min 15 min
10
ewaeu
ewaeu
Ciasta

Tort kakaowy

Ciasta Tort kakaowy

Polecam.

  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Owoce
  • Wiśnie
  • Jajka
  • Orzechy
  • Migdały
  • Ciasta
  • Torty
  • Dżemy
  • Dla zdrowia

Odsłon: 752

> 60 min >60 min
4
fafiatko
fafiatko
Dania główne

Miecznik z azjatycką nutką smaku

Dania główne Miecznik z azjatycką nutką smaku

Gulasz z miecznika z warzywami.

  • Azjatycka
  • Tajska
  • Bez laktozy
  • Dietetyczne
  • Makaron
  • Warzywa
  • Papryka
  • Mleko
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Makarony
  • Makaronowe
  • Dla zdrowia

Odsłon: 259

do 15 min 15 min
7
ewaeu
ewaeu
Desery

Deser semifreddo

Desery Deser semifreddo

Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.

  • Impreza
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Wegetariańskie
  • Owoce
  • Truskawki
  • Mleko
  • Orzechy
  • Migdały
  • Przyprawy
  • Mięta
  • Ciasta
  • Dla zdrowia

Odsłon: 3389

do 30 min 30 min
13
wałek
wałek
Dania główne

Bigosik z młodej kapusty

Dania główne Bigosik z młodej kapusty

Młoda kapusta duszona z ulubioną kiełbasą, boczkiem wędzonym i pieczarkami to...

  • Polska
  • Buliony
  • Warzywa
  • Kapusta
  • Papryka
  • Nabiał
  • Mięso
  • Grzyby
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kiełbasy

Odsłon: 1660

do 30 min 30 min
6
Smaker
REKLAMA
Smaker
Dania główne
Smaker
Młoda kapusta z mięsem
Autor:
smaker
do 30 min
3-4 osoby

Składniki

  • ½ młodej kapusty
  • 350 g kiełbasy podwędzanej wysokiej jakości
  • 400 g pomidorów krojonych w puszce
  • 1 l bulionu wołowego
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • ½ łyżeczki czosnku granulowanego
  • ¼ łyżeczki papryki słodkiej
  • 1 szczypta pieprzu cayenne
  • ½ łyżeczki oregano
  • ½ łyżeczki tymianku
  • 1 szczypta kminku
  • ¼ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki czarnego pieprzu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
1

Marchewkę obierz i pokrój najpierw na plasterki, a następnie na ćwiartki. Cebulę obierz i posiekaj. W dużym garnku rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj cebulę i marchewkę. Smaż do miękkości przez 4-5 minut. Dodaj posiekany czosnek i kiełbasę pokrojoną w plasterki. Posyp całość wszystkimi przyprawami i wymieszaj.

2

Dodaj krojone pomidory i gotuj całość jeszcze przez kilka minut. Kapustę drobno poszatkuj. Dodaj ją do garnka i zalej ją bulionem.

3

Zmniejsz ogień i gotuj kapustę na wolnym ogniu przez 15-20 minut do miękkości. Zdejmij danie z ognia i podawaj na ciepło. Młodą kapustę z mięsem podawaj jako dodatek obiadowy lub samodzielne danie.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki