Do góry

Dania główne Przepis na:

Młoda kapusta z pomidorami

Młoda kapusta z pomidorami

Autor:

Przepisów i artykułów: 865 Ocena: 16590

Dodano:

Odsłon: 5963

Sezon na młoda kapustę zbliża się , warto ją przygotować z różnymi dodatkami. Sama w sobie jest pyszna. Ja czekam na nią zawsze niecierpliwie. Dzisiaj proponuję z dodatkiem pomidorów. Jak dodałem do części kiełbasę to powstał prawie bigosik.

Składniki

  • 1 młoda kapusta ( 800 g )
  • 2 małe marchewki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 malinowe pomidory
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżeczki cukru
  • pół łyżeczki słodkiej papryki
  • Zasmażka : 3 łyżeżczki mąki
  • 2 szklanki wody
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie


  1. Kapustę pokroiłem dość grubo, opłukałem. Włożyłem do garnka, dodałem liść laurowy i ziele angielskie.
    Na patelni rozgrzałem olej, dodałem pokrojoną w plasterki marchewkę i seler naciowy. Smażyłem ok. 5 minut. Przykryłem, poddusiłem jeszcze chwilę, tak aby warzywa lekko zmiękły. Dodałem do kapusty, dolałem wodę, zagotowałem na małym ogniu ok. 15 minut.
    Dodałem pomidory, wcześniej sparzone, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę, ocet balsamiczny, słodką paprykę, doprawiłem solą, pieprzem i cukrem do smaku.
    Przygotowałem zasmażkę. Rozgrzałem olej, wrzuciłem pokrojoną cebulę i posiekany czosnek, smażyłem ok. 3 minuty, dodałem mąkę, wymieszałem dolewając płyn z gotowanej kapusty. Zawartość przelałem do garnka z kapustą, wymieszałem, podgrzałem, aby zasmażka zagęściła kapustę. Dodałem pokrojony koperek. Chwilę poddusiłem.
    Na tym etapie kończąc otrzymamy danie jak w tytule. Ja dodając pokrojoną w plasterki kiełbasę „dobrą” ( swojską, dość chudą ) uzyskałem danie a`la bigos.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń