Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sezon na młoda kapustę zbliża się , warto ją przygotować z różnymi dodatkami. Sama w sobie jest pyszna. Ja czekam na nią zawsze niecierpliwie. Dzisiaj proponuję z dodatkiem pomidorów. Jak dodałem do części kiełbasę to powstał prawie bigosik.
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 5048
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1002
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4289
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 752
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1039
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3987
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 5048
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1002
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4289
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 752
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1039
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3987
Składniki
Kapustę pokroiłem dość grubo, opłukałem. Włożyłem do garnka, dodałem liść laurowy i ziele angielskie. Na patelni rozgrzałem olej, dodałem pokrojoną w plasterki marchewkę i seler naciowy. Smażyłem ok. 5 minut. Przykryłem, poddusiłem jeszcze chwilę, tak aby warzywa lekko zmiękły. Dodałem do kapusty, dolałem wodę, zagotowałem na małym ogniu ok. 15 minut. Dodałem pomidory, wcześniej sparzone, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę, ocet balsamiczny, słodką paprykę, doprawiłem solą, pieprzem i cukrem do smaku. Przygotowałem zasmażkę. Rozgrzałem olej, wrzuciłem pokrojoną cebulę i posiekany czosnek, smażyłem ok. 3 minuty, dodałem mąkę, wymieszałem dolewając płyn z gotowanej kapusty. Zawartość przelałem do garnka z kapustą, wymieszałem, podgrzałem, aby zasmażka zagęściła kapustę. Dodałem pokrojony koperek. Chwilę poddusiłem. Na tym etapie kończąc otrzymamy danie jak w tytule. Ja dodając pokrojoną w plasterki kiełbasę „dobrą” ( swojską, dość chudą ) uzyskałem danie a`la bigos.