Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Młode ziemniaki najczęściej gotujemy i podajemy w całości z dodatkiem masła i koperku. Wbrew stereotypowi nadają się także do pieczenia! Najwygodniej ci będzie upiec dość duże okazy, ale równie dobrze możesz sięgnąć po te mniejsze, które pojawiają się już na początku sezonu. Wówczas skróć nieco czas pieczenia. Takie młode ziemniaki z twarogiem to prawdziwy rarytas, który nie wymaga już żadnych innych dodatków!
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1254746
Koniecznie muszą znaleźć się w spiżarni. Są bardzo smaczne. Można wykorzystać...
Odsłon: 1899
Pychota. Plińce z pomoczką czyli placki ziemniaczane po mazursku. Placki ziem...
Odsłon: 8449
Polecam, z miodem. Ja robię pikle ogórkowe każdego roku i wszystkie słoiczki...
Odsłon: 807
Polecam.
Odsłon: 1562
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1254746
Koniecznie muszą znaleźć się w spiżarni. Są bardzo smaczne. Można wykorzystać...
Odsłon: 1899
Pychota. Plińce z pomoczką czyli placki ziemniaczane po mazursku. Placki ziem...
Odsłon: 8449
Polecam, z miodem. Ja robię pikle ogórkowe każdego roku i wszystkie słoiczki...
Odsłon: 807
Polecam.
Odsłon: 1562
Składniki
Starannie umyj ziemniaki (jeśli to konieczne – wyszoruj szczoteczką). Wykrój nożem niejadalne fragmenty. Przekrój ziemniaki na połówki. Osusz i włóż do miski.
Roztop masło klarowane. Wymieszaj z oliwą, ziołami prowansalskimi i obiema paprykami. Przelej tłuszcz do miski z ziemniakami i wymieszaj tak, by oblepił je ze wszystkich stron.
Ułóż połówki ziemniaków na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Oprósz solą. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz przez około 30-40 minut (do miękkości ziemniaków).
W czasie, gdy ziemniaki będą się piekły, umyj i pokrój rzodkiewki. Posiekaj drobno czosnek. Wymieszaj warzywa z twarogiem (gdyby był zbyt suchy, dodaj nieco śmietany). Dopraw twaróg do smaku solą i pieprzem.
Gorące ziemniaki podawaj udekorowane porcją twarogu i oprószone koperkiem i szczypiorkiem.