Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Młode ziemniaki najczęściej gotujemy i podajemy w całości z dodatkiem masła i koperku. Wbrew stereotypowi nadają się także do pieczenia! Najwygodniej ci będzie upiec dość duże okazy, ale równie dobrze możesz sięgnąć po te mniejsze, które pojawiają się już na początku sezonu. Wówczas skróć nieco czas pieczenia. Takie młode ziemniaki z twarogiem to prawdziwy rarytas, który nie wymaga już żadnych innych dodatków!
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11072
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3490
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1184
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4192
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 368
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11072
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3490
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1184
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4192
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 368
Składniki
Starannie umyj ziemniaki (jeśli to konieczne – wyszoruj szczoteczką). Wykrój nożem niejadalne fragmenty. Przekrój ziemniaki na połówki. Osusz i włóż do miski.
Roztop masło klarowane. Wymieszaj z oliwą, ziołami prowansalskimi i obiema paprykami. Przelej tłuszcz do miski z ziemniakami i wymieszaj tak, by oblepił je ze wszystkich stron.
Ułóż połówki ziemniaków na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Oprósz solą. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz przez około 30-40 minut (do miękkości ziemniaków).
W czasie, gdy ziemniaki będą się piekły, umyj i pokrój rzodkiewki. Posiekaj drobno czosnek. Wymieszaj warzywa z twarogiem (gdyby był zbyt suchy, dodaj nieco śmietany). Dopraw twaróg do smaku solą i pieprzem.
Gorące ziemniaki podawaj udekorowane porcją twarogu i oprószone koperkiem i szczypiorkiem.