Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Młode ziemniaki najczęściej gotujemy i podajemy w całości z dodatkiem masła i koperku. Wbrew stereotypowi nadają się także do pieczenia! Najwygodniej ci będzie upiec dość duże okazy, ale równie dobrze możesz sięgnąć po te mniejsze, które pojawiają się już na początku sezonu. Wówczas skróć nieco czas pieczenia. Takie młode ziemniaki z twarogiem to prawdziwy rarytas, który nie wymaga już żadnych innych dodatków!
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 7754
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 256
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 2851
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 565
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 7754
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 256
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 2851
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 565
Składniki
Starannie umyj ziemniaki (jeśli to konieczne – wyszoruj szczoteczką). Wykrój nożem niejadalne fragmenty. Przekrój ziemniaki na połówki. Osusz i włóż do miski.
Roztop masło klarowane. Wymieszaj z oliwą, ziołami prowansalskimi i obiema paprykami. Przelej tłuszcz do miski z ziemniakami i wymieszaj tak, by oblepił je ze wszystkich stron.
Ułóż połówki ziemniaków na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Oprósz solą. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz przez około 30-40 minut (do miękkości ziemniaków).
W czasie, gdy ziemniaki będą się piekły, umyj i pokrój rzodkiewki. Posiekaj drobno czosnek. Wymieszaj warzywa z twarogiem (gdyby był zbyt suchy, dodaj nieco śmietany). Dopraw twaróg do smaku solą i pieprzem.
Gorące ziemniaki podawaj udekorowane porcją twarogu i oprószone koperkiem i szczypiorkiem.