Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jak usmażyć mocno chrupiące placki ziemniaczane? Zetrzyj ziemniaki na dwóch grubościach oczek. Po odcedzeniu z nadmiaru soku dodaj do nich cenną skrobię. Usmaż na smalcu! Takie placki nie potrzebują wielu dodatków – smakują wyśmienicie z kleksem śmietany i świeżą zieleniną. Jeśli wolisz zjeść je z konfiturą, nie dodawaj czosnku i pieprzu.
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 380
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 90
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 246
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 306
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 380
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 90
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 246
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 306
Składniki
Obierz ziemniaki. Zetrzyj połowę na dużych oczkach tarki, a drugą połowę – na drobnych oczkach. Dzięki temu placki po usmażeniu będą bardziej chrupiące.
Na drobnych oczkach zetrzyj też obraną cebulę i ząbek czosnku. Dodaj do ziemniaków. Wymieszaj składniki i przełóż je na duże sitko lub durszlak. Ułóż nad naczyniem, do którego będzie spływać sok z warzyw. Pozostaw na kwadrans.
Przełóż masę ziemniaczaną do czystej miski. Ostrożnie odlej sok z naczynia, a następnie dołóż z powrotem do ziemniaków skrobię, która osiadła na dnie.
Dodaj do masy ziemniaczanej jajka i mąkę. Wyrób składniki na jednolitą masę. Dopraw ją do smaku solą i pieprzem.
Rozgrzej na patelni trochę smalcu. Nałóż 2-3 porcje ziemniaczanego ciasta i uformuj z niego placki. Usmaż na złocisty kolor – około 2 minuty po każdej ze stron.
Usmażone placki przekładaj na arkusz ręcznika papierowego, by wchłonął nadmiar tłuszczu.