Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gołąbki po litewsku to wspaniała kulinarna odmiana po tradycyjnych polskich gołąbkach. Są niezwykle aromatyczne, sycące i przede wszystkim ciekawe. Sekretem ich smaku są suszone leśne grzyby, dlatego świetnie smakują szczególnie jesienią i zimą. Wypróbuj przepis na gołąbki po litewsku, a na pewno na stałe dołączą do twojego jadłospisu.
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 379
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 53
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 396
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 826
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 379
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 53
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 396
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 826
Składniki
Wieczór wcześniej namocz grzyby i zostaw na noc. Rano ugotuj na wolnym ogniu, nie pozbywając się wywaru (będzie potrzebny później!). Przebrane i oczyszczone liście kapusty zalej dużą ilością osolonej wody i obgotuj. Liście mają być miękkie. Gdy będą gotowe, odcedź je delikatnie.
Kaszę przełóż do małego rondelka i zalej szklanką osolonej, wrzącej wody oraz przykryj, aby pęczniała. Naczynie wstaw do większego garnka z wrzątkiem i gotuj na parze, aż kasza będzie odpowiednia miękka.
W tym czasie obierz cebulę, pokrój ją w kostkę i usmaż na oleju. W osobnej misce wymieszaj gotową kaszę z cebulą, pokrojonymi w paski grzybami, żółtkami i zmielonym mięsem. Dopraw solą i pieprzem do smaku i połącz w jednolitą masę.
Na liściach kapusty ułóż farsz i zawiń szczelnie. Ułóż na dnie garnka i zalej wywarem spod grzybów. Następnie duś do miękkości na wolnym ogniu pod przykryciem. Gołąbki po litewsku wychodzą niezwykle aromatyczne, smacznego!