Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gołąbki po litewsku to wspaniała kulinarna odmiana po tradycyjnych polskich gołąbkach. Są niezwykle aromatyczne, sycące i przede wszystkim ciekawe. Sekretem ich smaku są suszone leśne grzyby, dlatego świetnie smakują szczególnie jesienią i zimą. Wypróbuj przepis na gołąbki po litewsku, a na pewno na stałe dołączą do twojego jadłospisu.
Delikatna kapusta w panierce na chrupko.
Odsłon: 1788
Smaczna i delikatna zupa
Odsłon: 157
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 229
Polecam.
Odsłon: 261
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 66
Delikatna kapusta w panierce na chrupko.
Odsłon: 1788
Smaczna i delikatna zupa
Odsłon: 157
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 229
Polecam.
Odsłon: 261
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 66
Składniki
Wieczór wcześniej namocz grzyby i zostaw na noc. Rano ugotuj na wolnym ogniu, nie pozbywając się wywaru (będzie potrzebny później!). Przebrane i oczyszczone liście kapusty zalej dużą ilością osolonej wody i obgotuj. Liście mają być miękkie. Gdy będą gotowe, odcedź je delikatnie.
Kaszę przełóż do małego rondelka i zalej szklanką osolonej, wrzącej wody oraz przykryj, aby pęczniała. Naczynie wstaw do większego garnka z wrzątkiem i gotuj na parze, aż kasza będzie odpowiednia miękka.
W tym czasie obierz cebulę, pokrój ją w kostkę i usmaż na oleju. W osobnej misce wymieszaj gotową kaszę z cebulą, pokrojonymi w paski grzybami, żółtkami i zmielonym mięsem. Dopraw solą i pieprzem do smaku i połącz w jednolitą masę.
Na liściach kapusty ułóż farsz i zawiń szczelnie. Ułóż na dnie garnka i zalej wywarem spod grzybów. Następnie duś do miękkości na wolnym ogniu pod przykryciem. Gołąbki po litewsku wychodzą niezwykle aromatyczne, smacznego!