Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna pizza:) na zewnątrz chrupiąca a w środku miękka. Przepis godny polecenia. Wystarczy na dużą blachę do piekarnika.
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 509
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 277
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9731
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1140
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4487
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 509
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 277
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9731
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1140
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4487
Składniki
Składnik suche wsypać do jednej miski i wymieszać ze sobą.
Drożdże, ciepłe mleko (nie wrzątek-bo nie urośnie), cukier roztrzepać ze sobą aby uzyskać jednolitą konsystencję. Wlać do składników suchych i wyrobić ciasto.
Po dokładnym wyrobieniu, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi swoją objętość (około godziny).
Po wyrośnięciu wyciągamy i ugniatamy.
Wykładamy na wysmarowaną tłuczem blachę, rozciągamy i nakłuwamy widelcem. Aby składniki nie przesiąkły do środka ciasto smarujemy obficie olejem.
Na wysmarowano ciasto dajemy sos i później pozostałe składniki według upodobania np. szynka, salami, pomidorym ananas, boczek, cebula itd.
Piekarnik nastawiamy na 220 stopni i pieczemy około 18-20 minut. Pamiętajmy, że ser dajemy dopiero na sam koniec, aby nam się nie spalił. Ja daję po tych 18 minutach i zapiekam z serem jeszcze 3 minuty.