Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna pizza:) na zewnątrz chrupiąca a w środku miękka. Przepis godny polecenia. Wystarczy na dużą blachę do piekarnika.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12333
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1388
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13168
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5391
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12333
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1388
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13168
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5391
Składniki
Składnik suche wsypać do jednej miski i wymieszać ze sobą.
Drożdże, ciepłe mleko (nie wrzątek-bo nie urośnie), cukier roztrzepać ze sobą aby uzyskać jednolitą konsystencję. Wlać do składników suchych i wyrobić ciasto.
Po dokładnym wyrobieniu, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi swoją objętość (około godziny).
Po wyrośnięciu wyciągamy i ugniatamy.
Wykładamy na wysmarowaną tłuczem blachę, rozciągamy i nakłuwamy widelcem. Aby składniki nie przesiąkły do środka ciasto smarujemy obficie olejem.
Na wysmarowano ciasto dajemy sos i później pozostałe składniki według upodobania np. szynka, salami, pomidorym ananas, boczek, cebula itd.
Piekarnik nastawiamy na 220 stopni i pieczemy około 18-20 minut. Pamiętajmy, że ser dajemy dopiero na sam koniec, aby nam się nie spalił. Ja daję po tych 18 minutach i zapiekam z serem jeszcze 3 minuty.