Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj mam dla Was prawdziwy hit: eksplozję witamin, kwasów Omega - 3 i żelaza zamkniętą w delikatnym cieście francuskim. Dodajcie do tego ulubioną sałatę, nakryjcie z fantazją stół i delektujcie widokiem rozpływających się w komplementach biesiadników. Ryba nie musi być ani nudna, ani trudna w przygotowaniu. Jeżeli - tak, jak ja - nie przepadacie za jej smażeniem, szukajcie własnych kulinarnych "wytrychów", by gościła w codziennej diecie. Tak więc dziś, w tę piękną słoneczną niedzielę, zabieram Was na pełne smaków morze - w końcu lato tuż, tuż.
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 140
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 140
Składniki
Najlepiej na pół godziny przed przygotowaniem wyciągnąć z zamrażarki szpinak, by lekko się rozmroził.
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić szpinak, dodać cebulę, wcisnąć przez praskę ząbki czosnku. W palcach skruszyć kostkę rosołową i dorzucić do warzyw. Całość przesmażać około 15 minut, aż woda ze szpinaku odparuje.
Serek topiony wrzucić albo od razu, albo po odparowaniu wody. Wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Zdjąć z ognia, przestudzić. W czasie, gdy dochodzi szpinak, opłukać i osuszyć łososia i pokroić na paski, doprawić pieprzem (nie solić, bo szpinak odda sól z kostki rosołowej). Rozwinąć oba płaty ciasta i odciąć około trzy centymetrowy kawałek wzdłuż krótszego z brzegów - będzie potrzebny na wykonanie wzorku. Na rozłożone płaty wyłożyć szpinak, na to układać kawałki ryby. Zostawić margines dwu centymetrowy po bokach, by można było zawinąć brzegi w falbankę. Uformować rolady, brzegi szczelnie zawinąć.
Odcięte wcześniej kawałki ciasta pokroić na 3 paseczki i formować z nich wzorek na wierzchu rolad. Całość posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać startym serem ( jeśli macie ser w plastrach, pokrójcie go w małe słupki i ułóżcie na wierzchu). i oprószyć papryką.
Zapiekać 20 - 25 minut w temperaturze 180 stopni stopni Celsjusza ( z termoobiegiem do 20 minut), wyciągnąć, kiedy ciasto się przyrumieni. Odstawić na około 2 minuty, by ciasto odpoczęło; kroić na szerokie plastry i serwować z ulubioną sałatą. Recycling: jeśli zostaną Wam jakieś kawałki ciasta francuskiego, połączcie je, rozpłaszczcie dłonią, ułóżcie kilka ulubionych składników i upieczcie z roladami. Żywność nie może się marnować.