Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gdy za oknem szaro, buro i mokro, to dusza rwie się do słońca. Nie byłam w Grecji, ale nasłuchałam się i naoglądałam wiele, bardzo wiele. A nawet w greckiej restauracji w Olsztynie kilkakrotnie byłam. Jedzonko tam podawane bardzo trafia w mój smak. Więc dzisiaj przygotowałam słoneczną i pachnącą potrawę z Grecji...moussakę. Jest z tą potrawą trochę zabawy, ale efekt powala.
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 129
Szybkie i proste babeczki bez użycia miksera.
Odsłon: 219
Polecam proste, szybkie i pożywne danie - jajka w sosie koperkowym. Smaczny s...
Odsłon: 67
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 129
Szybkie i proste babeczki bez użycia miksera.
Odsłon: 219
Polecam proste, szybkie i pożywne danie - jajka w sosie koperkowym. Smaczny s...
Odsłon: 67
Składniki
Ziemniaki, cukinię i bakłażana pokroić na plasterki, posolić lekko i odstawić aby puściły sok. Dotyczy to cukinii i bakłażana.
Na patelni skropionej i wysmarowanej oliwą ( w niewielkiej ilości) podsmażamy kolejno ziemniaki, cukinię i bakłażana, które to odsączamy na ręczniku papierowym.
Warzywa przekładamy do miseczek , niech czekają na swoją kolej. A tymczasem bierzemy się za mięso. Na niewielkiej ilości oliwy podsmażamy cebulę i czosnek. Dodajemy mięso , sól, pieprz i w sitku liść laurowy, ziele angielskie, goździki i pieprz w ziarenkach. Podsmażamy kilka minut i dodajemy pomidory i przecier. Gdyby było za gęste dolewamy troszkę wody. Dodajemy cynamon. oregano i lubczyk. Tylko te zioła, bo one nadają smak i zapach Grecji. I dusimy do momentu gdy odparuje lekko woda.
Gdy mięso się dusi, przygotowujemy beszamel. Na patelni rozgrzewamy masło. Nie przypalamy. Dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. A potem stopniowo dolewamy mleko ciągle mieszając. Dodajemy sól, pieprz i szczyptę gałki. Gdy już nam wytworzy się sos, dodajemy roztrzepane 3 jajka i ciągle mieszamy. Dodajemy starty ser i zamieszamy. Wyłączamy kuchenkę i odstawiamy beszamel.
A teraz układamy moussakę. Blaszkę smarujemy oliwą i posypujemy bułką tartą Wykładamy ziemniaki. Na nie wykładamy 1/2 przygotowanego mięsa. Na mięso wykładamy bakłażany, na nie wykładamy pozostałe mięso. Na mięso wykładamy cukinię. A na nią beszamel.
Koniec zabawy!!! Moussakę wstawiamy do piekarnika na 150 stopni i pieczemy około 40 minut na złotobrązowy kolor. Smacznego!!!