Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne, greckie danie. Przepis na 8 porcji.
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 73
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 3790
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 118
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 73
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 3790
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 118
Składniki
Bakłażany myjemy i kroimy w równe plastry ok 0,5 cm. Solimy obficie i odkładamy żeby puściły sok i żeby pozbyć się goryczy. Po ok 20 minutach płuczemy bakłażany i zostawiamy do odsączenia. Następnie obsmażamy każdy kawałek z obu stron na oleju aż zmiękną. Zostawiamy na papierowym ręczniku żeby pozbyć się oleju.
Na patelni podsmażamy drobno pociętą cebule i poszatkowany czosnek. Dodajemy mięso. Gdy mięso się podsmaży dodajemy przecier pomidorowy, łyżeczkę oregano i tyle samo cynamonu. Całość dusimy kilka minut aż sos odparuje i zgęstnieje.
Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie ok 10 minut po czym odcedzamy i gdy lekko przestygną kroimy w cienkie plastry.
Naczynie żaroodporne (20 cm na 25 cm) smarujemy masłem. Na dnie układamy plasterki ziemniaków.
Warstwę ziemniaków przykrywamy podsmażonym mięsem w sosie pomidorowym.
Na górze układamy plastry podsmażonego bakłażana
Czas na sos beszamelowy. W garnku rozpuszczamy pół kostki masła (100 gramów), dodajemy mąkę i mieszamy na gładką masę. Osobno podgrzewamy mleko i powoli dodajemy do masła z mąką cały czas mieszając (na bardzo małym ogniu) dodajemy sól, pieprz i gałkę muszkatołową do smaku. Można w sosie rozpuścić 100 gramów sera żółtego. Jeśli pojawią się grudki całość można zmiksować blenderem. Rozbijamy dwa jajka. żółtka dodajemy do sosu a białka ubijamy na sztywną masę. Dodajemy białka do sosu delikatnie mieszając wszystko np drewnianą łyżką. Powstały sos przelewamy do naczynia na warstwę bakłażanów.
Na wierzchu układamy plastry żółtego sera lub sera startego na grubej tarce
całość wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy ok godzinę aż wierzch się zarumieni
zaraz po upieczeniu musaka jest bardzo delikatna i będzie się rozpadać przy próbie przełożenia na talerz. Po nocy w lodówce nadaje się idealnie do krojenia i podawania z zachowaniem widocznych warstw.
smacznego