Do góry

Dania główne Przepis na:

Musaka

Musaka

Autor:

Przepisów i artykułów: 51 Ocena: 1584

Dodano:

Odsłon: 64711

Pyszne, greckie danie. Przepis na 8 porcji.

Składniki

> 6 os. > 60 min trudne przystępne
Reklama
Reklama
Musaka

Przygotowanie

  1. Bakłażany myjemy i kroimy w równe plastry ok 0,5 cm. Solimy obficie i odkładamy żeby puściły sok i żeby pozbyć się goryczy. Po ok 20 minutach płuczemy bakłażany i zostawiamy do odsączenia. Następnie obsmażamy każdy kawałek z obu stron na oleju aż zmiękną. Zostawiamy na papierowym ręczniku żeby pozbyć się oleju.

  2. Na patelni podsmażamy drobno pociętą cebule i poszatkowany czosnek. Dodajemy mięso. Gdy mięso się podsmaży dodajemy przecier pomidorowy, łyżeczkę oregano i tyle samo cynamonu. Całość dusimy kilka minut aż sos odparuje i zgęstnieje.

  3. Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie ok 10 minut po czym odcedzamy i gdy lekko przestygną kroimy w cienkie plastry.

  4. Naczynie żaroodporne (20 cm na 25 cm) smarujemy masłem. Na dnie układamy plasterki ziemniaków.

  5. Warstwę ziemniaków przykrywamy podsmażonym mięsem w sosie pomidorowym.

  6. Na górze układamy plastry podsmażonego bakłażana

  7. Czas na sos beszamelowy. W garnku rozpuszczamy pół kostki masła (100 gramów), dodajemy mąkę i mieszamy na gładką masę. Osobno podgrzewamy mleko i powoli dodajemy do masła z mąką cały czas mieszając (na bardzo małym ogniu) dodajemy sól, pieprz i gałkę muszkatołową do smaku. Można w sosie rozpuścić 100 gramów sera żółtego. Jeśli pojawią się grudki całość można zmiksować blenderem. Rozbijamy dwa jajka. żółtka dodajemy do sosu a białka ubijamy na sztywną masę. Dodajemy białka do sosu delikatnie mieszając wszystko np drewnianą łyżką. Powstały sos przelewamy do naczynia na warstwę bakłażanów.

  8. Na wierzchu układamy plastry żółtego sera lub sera startego na grubej tarce

  9. całość wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy ok godzinę aż wierzch się zarumieni

  10. zaraz po upieczeniu musaka jest bardzo delikatna i będzie się rozpadać przy próbie przełożenia na talerz. Po nocy w lodówce nadaje się idealnie do krojenia i podawania z zachowaniem widocznych warstw.

  11. smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 05 lutego 2016 Przyznam, że nigdy nie robiłam, ale koniecznie wypróbuję :)

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 05 lutego 2016 Mysle, ze to moze mi smakowac... Uwielbiam kuchnie sródziemnomorska... Zabieram przepis do ulubionych :-))

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 26 września 2013 Smaze tylko na oliwie, to jest danie z greckiej kuchni wiec ten olej jest nie na miejscu. Odpowiedzi: 2 ▼

9 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń