Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jak podać musakę wegetariańską, aby smakowała równie tradycyjnie jak danie greckie? Wypróbuj naszą wersję z czerwoną soczewicą.
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 154
Przepis dnia
Dzisiaj leniwe przygotowane z twarogu, mąki i jajek, dodatkowo z sosem żurawi...
Odsłon: 2434
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 154
Przepis dnia
Dzisiaj leniwe przygotowane z twarogu, mąki i jajek, dodatkowo z sosem żurawi...
Odsłon: 2434
Składniki
Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Po tym czasie odcedź je, dodaj masło i mleko, a następnie ubij na gładkie puree. Pod koniec dopraw solą i pieprzem.
Soczewicę ugotuj według instrukcji na opakowaniu, aż będzie miękka. Odcedź i odstaw na bok. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Czosnek obierz i drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy i podsmaż cebulę, aż będzie szklista. Dodaj czosnek i smaż przez 1-2 minuty. Dodaj wino czerwone i gotuj, aż alkohol odparuje. Przełóż ugotowaną soczewicę, pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, zioła prowansalskie, cynamon, sól i pieprz. Gotuj na wolnym ogniu przez około 15 minut, aż farsz zgęstnieje. Odstaw na bok.
W rondelku rozpuść masło na średnim ogniu. Dodaj mąkę i mieszaj, aż powstanie gładka zasmażka. Stopniowo wlewaj mleko, cały czas mieszając, aby uniknąć grudek. Gotuj, aż sos zgęstnieje. Wtedy dodaj gałkę muszkatołową, bazylię, czosnek granulowany, sól i pieprz do smaku. Mieszaj, aż wszystkie składniki się połączą. Odstaw na bok.
W naczyniu żaroodpornym wypełnij spód odroiną sosu beszamelowego, a następnie ułóż warstwę pieczonych bakłażanów. Przykry ją farszem, równomiernie rozprowadzając. Polej całość sosem. Następnie wyłóż ziemniaki i posyp serem.
Wstaw musakę wegetariańską do nagrzanego piekarnika do 180°C i piecz przez około 30-40 minut, aż wierzch będzie złocisty i lekko zrumieniony.
Bakłażany umyj i pokrój w plastry o grubości około 1 cm. Ułóż plastry bakłażana na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj oliwą z obu stron. Piecz w nagrzanym piekarniku do 200°C przez około 15-20 minut, aż bakłażany będą miękkie i lekko zrumienione. Odstaw na bok.