Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
prostsza, tańsza, niskokaloryczna - bałkańska zapiekanka na diecie lekkostrawnej - a sekret stylu bułgarskiego to sos/ obiad, ciepłą kolacja, lunch do pracy
Mega proste w przygotowaniu ciasto. Jeśli mamy w domu banany i wszystkie pods...
Odsłon: 504
Zupa buraczkowa to prawdziwa uczta dla podniebienia. Jest to lekko kwaśna, wy...
Odsłon: 123
Mega proste w przygotowaniu ciasto. Jeśli mamy w domu banany i wszystkie pods...
Odsłon: 504
Zupa buraczkowa to prawdziwa uczta dla podniebienia. Jest to lekko kwaśna, wy...
Odsłon: 123
Składniki
Ziemniaki wykorzystuję ugotowane na obiad dzień wcześniej, kroję w plastry. Bakłażana i cukinię szoruję pod bieżącą wodą i kroję w plastry, ok 0,5-1 cm, grilluję aż nieco zmiękną.
Dno naczynia żaroodpornego smaruję łyżką ajvaru. Układam warstwy: - ziemniaki - bakłażan - cukinia - ajvar - cukinia - bakłażan Przepis na ajvar (przetwory) https://smaker.pl/przepis-ajvar-z-domowej-piwniczki-papryka-baklazan,123880,domowapiwniczka.html
sos: Jajko rozkłócam widelcem, mieszam z mlekiem i przyprawami. Zalewam zapiekankę sosem. Układam plastry lub posypuję wiórkami mozarelli.
Piekę 40 min w temperaturze 180 stopni funkcja góra dół zwracając uwagę na przyrumienienie sera po ok. 30 minutach (ewentualnie przykrywam folią aluminiową lub wieczkiem naczynia) Smaczne, zdrowe i w mig gotowe!