Musaka z ajvarem - zapiekanka warzywna bardziej w bułgarskim stylu

prostsza, tańsza, niskokaloryczna - bałkańska zapiekanka na diecie lekkostrawnej - a sekret stylu bułgarskiego to sos/ obiad, ciepłą kolacja, lunch do pracy
Musaka z ajvarem - zapiekanka warzywna bardziej w bułgarskim stylu
Składniki
- ziemniaki ugotowane - 2 szt
- Bakłażan - 1 szt
- cukinia zielona - 1 szt
- mozarella - 1 kulka lub1 łyżka twardej startej (lub ser wegański)
- Jajko - 1 szt
- mleko - 1/2 szklanki
- ajvar - 1/2 słoika (lub więcej)
- przyprawy: zioła prowansalskie, gałka muszkatołowa, wędzona papryka, pieprz - po 1/4 łyżeczki
Składniki
- ziemniaki ugotowane - 2 szt
- Bakłażan - 1 szt
- cukinia zielona - 1 szt
- mozarella - 1 kulka lub1 łyżka twardej startej (lub ser wegański)
- Jajko - 1 szt
- mleko - 1/2 szklanki
- ajvar - 1/2 słoika (lub więcej)
- przyprawy: zioła prowansalskie, gałka muszkatołowa, wędzona papryka, pieprz - po 1/4 łyżeczki

Etapy przygotowania
Ziemniaki wykorzystuję ugotowane na obiad dzień wcześniej, kroję w plastry. Bakłażana i cukinię szoruję pod bieżącą wodą i kroję w plastry, ok 0,5-1 cm, grilluję aż nieco zmiękną.
Dno naczynia żaroodpornego smaruję łyżką ajvaru. Układam warstwy: - ziemniaki - bakłażan - cukinia - ajvar - cukinia - bakłażan Przepis na ajvar (przetwory) https://smaker.pl/przepis-ajvar-z-domowej-piwniczki-papryka-baklazan,123880,domowapiwniczka.html
sos: Jajko rozkłócam widelcem, mieszam z mlekiem i przyprawami. Zalewam zapiekankę sosem. Układam plastry lub posypuję wiórkami mozarelli.
Piekę 40 min w temperaturze 180 stopni funkcja góra dół zwracając uwagę na przyrumienienie sera po ok. 30 minutach (ewentualnie przykrywam folią aluminiową lub wieczkiem naczynia) Smaczne, zdrowe i w mig gotowe!
Przepis w Waszym wykonaniu (1)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 18555
Ostatnio komentowane przepisy

Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 18555



Składniki
- ziemniaki ugotowane - 2 szt
- Bakłażan - 1 szt
- cukinia zielona - 1 szt
- mozarella - 1 kulka lub1 łyżka twardej startej (lub ser wegański)
- Jajko - 1 szt
- mleko - 1/2 szklanki
- ajvar - 1/2 słoika (lub więcej)
- przyprawy: zioła prowansalskie, gałka muszkatołowa, wędzona papryka, pieprz - po 1/4 łyżeczki
Ziemniaki wykorzystuję ugotowane na obiad dzień wcześniej, kroję w plastry. Bakłażana i cukinię szoruję pod bieżącą wodą i kroję w plastry, ok 0,5-1 cm, grilluję aż nieco zmiękną.
Dno naczynia żaroodpornego smaruję łyżką ajvaru. Układam warstwy: - ziemniaki - bakłażan - cukinia - ajvar - cukinia - bakłażan Przepis na ajvar (przetwory) https://smaker.pl/przepis-ajvar-z-domowej-piwniczki-papryka-baklazan,123880,domowapiwniczka.html
sos: Jajko rozkłócam widelcem, mieszam z mlekiem i przyprawami. Zalewam zapiekankę sosem. Układam plastry lub posypuję wiórkami mozarelli.
Piekę 40 min w temperaturze 180 stopni funkcja góra dół zwracając uwagę na przyrumienienie sera po ok. 30 minutach (ewentualnie przykrywam folią aluminiową lub wieczkiem naczynia) Smaczne, zdrowe i w mig gotowe!
świetna...:)