Do góry

Dania główne Przepis na:

Muszle nadziewane warzywami

Muszle nadziewane warzywami

Autor:

Przepisów i artykułów: 406 Ocena: 5661

Dodano:

Odsłon: 332

lekkie , aromatyczne danie, takie typowo letnie

Składniki

  • makaron muszle 20 szt
  • papryka 1 szt
  • cebula 1 szt
  • cukinia 1 mała
  • pieczarki 4-5 szt
  • marchew 2 szt
  • fasolka szparagowa garść
  • oregano, tymianek
  • olej
  • sol, pieprz, papryka ostra
  • sos: pomidory 2 szt
  • przecier pomidorowy
  • cebula
  • czosnek
  • olej
  • sól, pieprz
  • żółty ser
1-2 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Muszle nadziewane warzywami

Przygotowanie

  1. 1. makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie, odcedzamy, przelewamy zimna wodą,
    2. na oleju podduszamy posiekaną cebulę, dodajemy startą na tarce marchew, jak zmięknie dodajemy pozostałe warzywa, dusimy na małym ogniu do miękkości, w razie potrzeby dodajemy kilka łyżek wody, dodajemy oregano i tymianek, doprawiamy solą i papryką, farsz musi być dość ostry,
    3. na oleju poddusić cebulę i czosnek, dodać obrane ze skórki pomidory, dusić na małym ogniu, warzywa zblendować, dodać przecier pomidorowy, doprawić sola i pieprzem,
    4. muszle nadziewać zimnym farszem, do naczynia żaroodpornego wlać sos, ułożyć muszle (powinny być zanurzone w sosie), posypać tartym serem, zapiekać 20 min w temperaturze 180 st,




    smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń