Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cukinię latem mogłabym jeść codziennie. To danie lekkie, zdrowe, ale sycące. Cukinia jest warzywem o bardzo neutralnym smaku, dlatego fajnie przygotować ją bardziej wyraziście. Moja propozycja to cukinia faszerowana kotlecikami mielonymi z curry, duszoną marchewką ze szczyptą cynamonu, zapieczona z plastrami sera. Pycha:)
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 39
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 131
Przepis dnia
Spaghetti lubi chyba każdy., To jest dodatkowo urozmaicone dodatkiem oliwek...
Odsłon: 4183
Aksamitna, jedwabista. My mówimy ... łysa. Kawałek posmarowany konfiturą wi...
Odsłon: 8618
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 881
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 39
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 131
Przepis dnia
Spaghetti lubi chyba każdy., To jest dodatkowo urozmaicone dodatkiem oliwek...
Odsłon: 4183
Aksamitna, jedwabista. My mówimy ... łysa. Kawałek posmarowany konfiturą wi...
Odsłon: 8618
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 881
Składniki
Podłużne kotleciki mielone: Mięso płuczemy, mielimy, dodajemy jajko, odciśniętą kajzerkę, podsmażoną cebulkę. Wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i curry. Formujemy podłużne kotleciki, aby zmieściły się nam do cukinii, obtaczamy w bułce tartej i smażymy. Cukinię dokładnie myjemy, kroimy na pół, drążymy środek, aby stworzyć pojemną łódeczkę. Blanszujemy i studzimy. Marchewkę obieramy, kroimy na półplasterki, wrzucamy do garnuszka z kawałkiem masełka i szczyptą cynamonu. Lekko podsmażamy, podlewamy wodą i dusimy do miękkości. Na koniec dodajemy miąższ z wydrążonej cukinii, pokrojonego w cząsteczki pomidora (lub pomidorki koktajlowe) - mieszamy jeszcze przez chwilę do połączenia się składników. Doprawiamy solą i pieprzem cytrynowym do smaku. W wydrążonej cukinii układamy po 2 podłużne kotleciki, nakładamy na to nasz farsz z marchewek i plastry sera. Wszystko wkładamy do naczynia żaroodpornego ( można posmarować cienko masełkiem) i zapiekamy przez około 20 minut w temp.180 st. Jeśli zostanie nam nasz farsz to możemy nim jeszcze polać cukinię tuż przed podaniem. Dekorujemy listkami bazylii i smacznego!