Do góry

Dania główne Przepis na:

Nadziewana dynia hokkaido

Przepis dnia 2020-10-10
Nadziewana dynia hokkaido

Autor:

Przepisów i artykułów: 353 Ocena: 6790

Dodano:

Odsłon: 940

Nadziewana dynia hokkaido z pokrywka prezentuje sie pieknie na talerzu, a pikantne wnetrze z miesa mielonego, papryki i sera owczego jest bardzo smaczne i soczyste.

Składniki

  • 1 cała dynia Hokkaido (ok. 400 g na osobę)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 papryki
  • 300 g mięsa mielonego
  • 2 jajka
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 150 g owczego sera
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • pieprz
1-2 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Nadziewana dynia hokkaido

Przygotowanie

  1. Umyc dynie i wyciac górna czesc. Poniewaz ta czesc bedzie pokrywka, wyciac ja mozliwie starannie.
    Następnie wydrazyc dynie lyzka, usuwajac tylko nasiona.
    Mozna tez wyciac wczesniej bardzo cienki plaster z zewnetrznej podstawy dyni, aby sie nie przewrócila w czasie przygotowania i serwowania.
    Posmarowac wnetrze wydrazonej dyni olejem i lekko posolic. Z przykryciem piec dynie w temp. 180° C przez ok. 10 minut.

  2. W miedzyczasie obrac i posiekac cebule i czosnek. Umyc, wyczyscic i posiekac papryke.
    Nastepnie rozgrzac na patelni klarowane maslo i podsmazyc cebule, czosnek, a po kilku minutach papryke. Dodac mieso mielone i wszystko smazyc przez kolejne 5 minut.

  3. Gdy mieso bedzie podsmazone, zdjac patelnie z ognia i dodac jajka, koncentrat pomidorowy, ¾ pokruszonego sera owczego i zioła. Nadzienie doprawic sola i pieprzem.
    Wyjac dynie z piekarnika i zdjac pokrywke. Ostroznie wypelnic dynie, nalozyc pokrywk i piec w temp. 180° C przez kolejne 25-30 minut.

  4. Przekroic dynie na pól, posypac reszta pokruszonego sera feta i podawac jeszcze ciepla.
    Poniewaz dynia hokkaido moze byc jedzona razem ze skórka, mozna zjesc praktycznie wszystko oprócz lodygi.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń