Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nadziewana dynia hokkaido z pokrywka prezentuje sie pieknie na talerzu, a pikantne wnetrze z miesa mielonego, papryki i sera owczego jest bardzo smaczne i soczyste.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5276
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 836
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11703
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5053
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1301
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5276
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 836
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11703
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5053
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1301
Składniki
Umyc dynie i wyciac górna czesc. Poniewaz ta czesc bedzie pokrywka, wyciac ja mozliwie starannie. Następnie wydrazyc dynie lyzka, usuwajac tylko nasiona. Mozna tez wyciac wczesniej bardzo cienki plaster z zewnetrznej podstawy dyni, aby sie nie przewrócila w czasie przygotowania i serwowania. Posmarowac wnetrze wydrazonej dyni olejem i lekko posolic. Z przykryciem piec dynie w temp. 180° C przez ok. 10 minut.
W miedzyczasie obrac i posiekac cebule i czosnek. Umyc, wyczyscic i posiekac papryke. Nastepnie rozgrzac na patelni klarowane maslo i podsmazyc cebule, czosnek, a po kilku minutach papryke. Dodac mieso mielone i wszystko smazyc przez kolejne 5 minut.
Gdy mieso bedzie podsmazone, zdjac patelnie z ognia i dodac jajka, koncentrat pomidorowy, ¾ pokruszonego sera owczego i zioła. Nadzienie doprawic sola i pieprzem. Wyjac dynie z piekarnika i zdjac pokrywke. Ostroznie wypelnic dynie, nalozyc pokrywk i piec w temp. 180° C przez kolejne 25-30 minut.
Przekroic dynie na pól, posypac reszta pokruszonego sera feta i podawac jeszcze ciepla. Poniewaz dynia hokkaido moze byc jedzona razem ze skórka, mozna zjesc praktycznie wszystko oprócz lodygi.