Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kotlety ziemniaczane faszerowane mięsem mielonym to znakomity pomysł na obiad dla całej rodziny. Potrawa jest niezwykle prosta w przygotowaniu i bardzo sycąca, dlatego warto zaserwować ją jedynie z ulubioną surówką lub sosem tzatziki. Danie najlepiej przygotować z ziemniaków typu B, do której należą popularna Irga i Irys.
Z podanych składników wyszło 6 szt. Po upieczeniu ważą po 115 g. Można ciasto...
Odsłon: 365
"Baked Alaska" to deser, który charakteryzuje się lodami zapieczonymi pod bez...
Odsłon: 127
Z podanych składników wyszło 6 szt. Po upieczeniu ważą po 115 g. Można ciasto...
Odsłon: 365
"Baked Alaska" to deser, który charakteryzuje się lodami zapieczonymi pod bez...
Odsłon: 127
Składniki
Cebulę pokrój w drobną kostkę. Pietruszkę posiekaj.
Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
Na patelni rozgrzej masło klarowane i zeszklij cebulę. Dodaj mięso i podsmażaj do ścięcia się białka. Przełóż do miski i odstaw do przestudzenia.
Do chłodnego mięsa wrzuć starty ser, posiekaną pietruszkę, przypraw solą oraz pieprzem i wymieszaj.
Ziemniaki umyj, obierz i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Odstaw do wystudzenia, następnie przeciśnij przez praskę i wymieszaj z jajkami oraz mąką pszenną.
Stolnicę oprósz mąką i wyłóż ziemniaczaną masę.
Delikatnie wyrób dłońmi i uformuj w wałek. Wałek podziel na równe części. Każdą z nich rozgnieć w dłoni na placek, na środek wykładaj nadzienie. Zlep brzegi i uformuj na kształt kotleta.
Gotowe kotlety smaż na oleju z obu stron, do zarumienienia.