Dania główne Przepis na:
Nadziewane muszle z pulpetami

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 2667
Dodano: 28.11.2018
Odsłon: 3249
Składniki
- 1 litr passaty pomidorowej
- 2 ząbki czosnku
- garść posiekanej bazylli
- 1 łyżeczka oregano
- sól, pieprz do smaku
- 600 g mięsa mielonego z indyka
- 1/2 cukinii ( ok 100 g)
- 1 cebula
- 2 łyżeczki oleju
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 jajko
- pół pęczka natki pietruszki
- sól, pieprz do smaku
- 400 g makronu muszle
- kulka mozzarelli w zalewie
3-4 os. | 60 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
Passatę pomidorową wymieszać z posiekanym czosnkiem, bazylią, oregano, solą i pieprzem.
Przygotować pulpeciki - cukinię zetrzeć na drobnej tarce, posolić i odstawić do odcieknięcia na sitku.
Cebulę posiekać i zeszklić na 1 łyżeczce oleju, odstawić do lekkiego ostygnięcia.
W misce wymieszać mięso, odciśniętą cukinię, cebulę, bułkę tartą, jajko, posiekaną pietruszkę, doprawić solą i pieprzem - wyrabiać ręką aż wszystko się dobrze połączy.
Z masy uformować malutkie pulpeciki - mi wyszło 40. -
Makaron wstawić do gotowania (muszli powinna być tyle co pulpecików, plus 2-3 na wypadek jakby któraś się rozpadła) musi być al dente więc gotować ok 5 minut.
Mozzarelle pokroić na kosteczki.
Na dno formy do pieczenie wylać połowę sosu (ja piekłam w 2 formach).
Na to układać muszę - w każdą muszę włożyć po pulpeciku.
Na koniec do każdej muszelki włożyć kawałek mozzarelli i całość zalać resztą sosu.
Piec 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Komentarze do przepisu (4)

babcitereskiciasta 28 listopada 2018Zgłoś do usunięcia
Pyszne danie.:)2 Kto głosował? | Odpowiedz

SlodkoSlodka83 28 listopada 2018Zgłoś do usunięcia
Pycha :-)2 Kto głosował? | Odpowiedz

Nevermore 28 listopada 2018Zgłoś do usunięcia
Pyszne jedzonko, nawet przy kolacji można podjadać, bo wygląda rewelacyjnie :))2 Kto głosował? | Odpowiedz

kasia882 28 listopada 2018Zgłoś do usunięcia
ale ładne i ciekawe danie2 Kto głosował? | Odpowiedz