Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Muszle nadziewane klopsikami z mozzarellą i sosem pomidorowym. Pyszna, włoska uczta
Prosty w przygotowaniu, puszysty i smaczny sernik. Sernik przygotowany na spo...
Odsłon: 153
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 52
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 70
Prosty w przygotowaniu, puszysty i smaczny sernik. Sernik przygotowany na spo...
Odsłon: 153
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 52
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 70
Składniki
Passatę pomidorową wymieszać z posiekanym czosnkiem, bazylią, oregano, solą i pieprzem. Przygotować pulpeciki - cukinię zetrzeć na drobnej tarce, posolić i odstawić do odcieknięcia na sitku. Cebulę posiekać i zeszklić na 1 łyżeczce oleju, odstawić do lekkiego ostygnięcia. W misce wymieszać mięso, odciśniętą cukinię, cebulę, bułkę tartą, jajko, posiekaną pietruszkę, doprawić solą i pieprzem - wyrabiać ręką aż wszystko się dobrze połączy. Z masy uformować malutkie pulpeciki - mi wyszło 40.
Makaron wstawić do gotowania (muszli powinna być tyle co pulpecików, plus 2-3 na wypadek jakby któraś się rozpadła) musi być al dente więc gotować ok 5 minut. Mozzarelle pokroić na kosteczki. Na dno formy do pieczenie wylać połowę sosu (ja piekłam w 2 formach). Na to układać muszę - w każdą muszę włożyć po pulpeciku. Na koniec do każdej muszelki włożyć kawałek mozzarelli i całość zalać resztą sosu. Piec 30 minut w temperaturze 180 stopni.