Do góry

Dania główne Przepis na:

Nadziewane muszle z pulpetami

Przepis dnia 2018-11-29
Nadziewane muszle z pulpetami

Autor:

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 2667

Dodano:

Odsłon: 3249

Muszle nadziewane klopsikami z mozzarellą i sosem pomidorowym. Pyszna, włoska uczta

Składniki

  • 1 litr passaty pomidorowej
  • 2 ząbki czosnku
  • garść posiekanej bazylli
  • 1 łyżeczka oregano
  • sól, pieprz do smaku
  • 600 g mięsa mielonego z indyka
  • 1/2 cukinii ( ok 100 g)
  • 1 cebula
  • 2 łyżeczki oleju
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 jajko
  • pół pęczka natki pietruszki
  • sól, pieprz do smaku
  • 400 g makronu muszle
  • kulka mozzarelli w zalewie
3-4 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Passatę pomidorową wymieszać z posiekanym czosnkiem, bazylią, oregano, solą i pieprzem.
    Przygotować pulpeciki - cukinię zetrzeć na drobnej tarce, posolić i odstawić do odcieknięcia na sitku.
    Cebulę posiekać i zeszklić na 1 łyżeczce oleju, odstawić do lekkiego ostygnięcia.
    W misce wymieszać mięso, odciśniętą cukinię, cebulę, bułkę tartą, jajko, posiekaną pietruszkę, doprawić solą i pieprzem - wyrabiać ręką aż wszystko się dobrze połączy.
    Z masy uformować malutkie pulpeciki - mi wyszło 40.

  2. Makaron wstawić do gotowania (muszli powinna być tyle co pulpecików, plus 2-3 na wypadek jakby któraś się rozpadła) musi być al dente więc gotować ok 5 minut.
    Mozzarelle pokroić na kosteczki.
    Na dno formy do pieczenie wylać połowę sosu (ja piekłam w 2 formach).
    Na to układać muszę - w każdą muszę włożyć po pulpeciku.
    Na koniec do każdej muszelki włożyć kawałek mozzarelli i całość zalać resztą sosu.
    Piec 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń