Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nadziewane papryki sprawdzą się jako pożywna przekąska na ciepło lub danie obiadowe. Jeśli szukasz oryginalnego smaku, sięgnij po zielone warzywa, które są bardziej cierpkie i tworzą balans wobec słodkich pomidorów. Nadmiar mięsnego farszu z papryk użyj do nadziewania cukinii, bakłażanów lub pomidorów. Danie podawaj samodzielnie lub w towarzystwie jogurtowego sosu.
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 1745
Polecam. Dużo dobra, domowe jedzenie.
Odsłon: 43
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 1745
Polecam. Dużo dobra, domowe jedzenie.
Odsłon: 43
Składniki
Umyj papryki, usuń łodyżki i ostrożnie wytnij gniazda nasienne, aby nie uszkodzić warzyw, po czym odstaw. Następnie przygotuj farsz. Opłucz ryż i kaszę bulgur, następnie ugotuj w osolonej wodzie na półtwardo. Przesyp do miski, aby lekko przestygło. Następnie dodaj mielone mięso, drobno posiekaną cebulkę oraz natkę pietruszki, koncentrat pomidorowy, zioła, a na koniec sól i pieprz. Dolej oliwę i dokładnie wymieszaj farsz łyżką lub ręką.
Faszeruj papryki powstałym nadzieniem pozostawiając trochę miejsca na górze. Układaj papryki w naczyniu do pieczenia, aby opierały się o siebie. Pokrój pomidor na małe kawałki i układaj na papryce, aby zakryć farsz. Podlej warzywa wodą do 1/3 wysokości warzyw i przykryj folią aluminiową lub pokrywką.
Możesz także ułożyć papryki w worku do pieczenia. Wstaw naczynie do pieca nagrzanego do 150°C na 50 minut. Na 5-10 minut przed końcem zdejmij pokrywę, aby wierzch się zarumienił. Następnie wyjmij papryki z piekarnika i podawaj na gorąco. Możesz polać ulubionym sosem i zaserwować samodzielnie lub z kromką świeżego chleba.