Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nadziewane udka z kurczaka z aksamitnym, wyrazistym wnętrzem to danie, które zachwyci każdego smakosza śródziemnomorskich smaków. Charakteryzują się delikatnie chrupiącą skórką, rozpływającym się w ustach mięsem i ciekawym połączeniem aromatów. Idealnie pasują do pieczonych ziemniaczków i lekkiej, letniej surówki.
Koniecznie muszą znaleźć się w spiżarni. Są bardzo smaczne. Można wykorzystać...
Odsłon: 1805
Pychota. Plińce z pomoczką czyli placki ziemniaczane po mazursku. Placki ziem...
Odsłon: 8372
Polecam, z miodem. Ja robię pikle ogórkowe każdego roku i wszystkie słoiczki...
Odsłon: 753
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1253432
Polecam.
Odsłon: 1461
Koniecznie muszą znaleźć się w spiżarni. Są bardzo smaczne. Można wykorzystać...
Odsłon: 1805
Pychota. Plińce z pomoczką czyli placki ziemniaczane po mazursku. Placki ziem...
Odsłon: 8372
Polecam, z miodem. Ja robię pikle ogórkowe każdego roku i wszystkie słoiczki...
Odsłon: 753
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1253432
Polecam.
Odsłon: 1461
Składniki
Do średniej miski włóż serek śmietankowy, tarty ser mozzarella, drobno posiekane suszone pomidory, bazylię, sól i pieprz. Wymieszaj, a na końcu dodaj poszatkowany z grubsza szpinak.
Kurczaka umyj i osusz papierowymi ręcznikami. Ostrym nożem oddziel delikatnie mięso od kości, skupiając się na jednym obszarze jednocześnie. Tnij jak najbliżej kości. Delikatnie złap końcówkę kości i ruchem w dół wyciągnij ją. Powtarzaj do usunięcia kości.
Delikatnie nałóż po 1-2 łyżki nadzienia do utworzonego otworu i zabezpiecz udka wykałaczkami.
Przenieś faszerowane udka do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu każdego połóż po grubym plasterku pomidora i posyp go tartą mozzarellą.
Nadziewane udka z kurczaka wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piecz przez 25-30 minut, do ładnego zrumienienia sera.
Danie podawaj na ciepło, od razu po przygotowaniu, najlepiej z dodatkiem lekkiej surówki.
Resztki przechowuj w lodówce i zużyj w ciągu 2 dni.