Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Babka ziemniaczana to jedno z popularniejszych polskich dań. Ziemniaki na babkę przygotowuje się podobnie jak na placki ziemniaczane. Możesz użyć zarówno starych, jak i młodych ziemniaków. Pamiętaj jednak, że w przypadku tych drugich, mają one w sobie nieco więcej wody, dlatego należy odcisnąć jej nadmiar, a do masy ziemniaczanej dodać łyżkę skrobi ziemniaczanej.
Polecam.
Odsłon: 295
Polecam. Każdy pomysł dobry na wykorzystanie tego co zostaje w lodówce.
Odsłon: 378
Leniwe kluski to kluski uwielbiane przez moją rodzinkę. Przepis na te kluski...
Odsłon: 997
Polecam.
Odsłon: 295
Polecam. Każdy pomysł dobry na wykorzystanie tego co zostaje w lodówce.
Odsłon: 378
Leniwe kluski to kluski uwielbiane przez moją rodzinkę. Przepis na te kluski...
Odsłon: 997
Składniki
Boczek i kiełbasę pokrój w bardzo drobną kostkę i podsmaż na patelni do zarumienienia. Następnie obierz, umyj i zetrzyj ziemniaki na tarce o drobnych oczkach. To samo zrób z cebulą. Pozostaw warzywa na sitku przez 15-20 minut, by odsączyć całą wodę z powstałej masy. Płyn zbierz w osobnym naczyniu lub garnku.
Warzywa przełóż do miski. Wodę odlej, a zebraną na dnie garnka skrobię, dołóż do ziemniaków. Do masy ziemniaczanej dołóż boczek, kiełbasę, mąkę, jajka i przyprawy. Wszystko razem dokładnie wymieszaj, do uzyskania jednolitej konsystencji. W międzyczasie nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
Przygotuj formę do keksów o długości około 30 cm. Wnętrze foremki posmaruj masłem. Masę wlej do środka i wyrównaj.
Babkę ziemniaczaną piecz przez 90 minut. Danie podawaj na ciepło. Jako dodatek możesz podać kwaśną śmietanę lub zsiadłe mleko oraz posiekany szczypiorek.