Do góry

Dania główne Przepis na:

Najlepsza Carbonnarra

Najlepsza Carbonnarra

Autor:

Przepisów i artykułów: 29 Ocena: 272

Dodano:

Odsłon: 1058

Moje ulubione spaghetti! Nic dodać nic ująć!

Składniki

  • Makaron spaghetti z mąki durum - 200g
  • Szynka szwardzwaldzka - 2 opakowania lub ok 15-20 cieniutkim plasterków
  • Ser parmezan lub inny podobny - ok 50g
  • Jajka - 2 szt.
  • Cebula biała - 2 mniejsze
  • Szyczypiorek
  • Pieprz
  • Oliwa z oliwek - 1 łyżka
1-2 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. W osolonej wodzie.

  2. Szynkę i cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na łyżce oliwy. Odstawić.

  3. Ser zetrzeć na drobnych oczkach. (Chyba, że uda nam się kupić gotowy potarty).

    Całe jajka rozkłócić z odrobiną pieprzu.

    Szczypiorek posiekać.

  4. Ugotowany makaron odcedzić i ponownie przełożyć do garnka.

    Do makaronu dodać podsmażoną szynkę z cebulkę, szczypiorek, większość przygotowanego sera.

    Całość zalać jajkami i odstawić na mały ogień lub jeszcze ciepłą płytę i szybko mieszać.

    Mieszać tak żeby ścięły się jajka. Należy uważać, aby danie się nie przypaliło.

  5. Gotowe spaghetti nałożyć na talerze i posypać pozostałym serem.

    SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń