Do góry

Dania główne Przepis na:

Najlepsza domowa pizza jak z pizzerii

Najlepsza domowa pizza jak z pizzerii

Autor:

Przepisów i artykułów: 95 Ocena: 3050

Dodano:

Odsłon: 5659

Przepis na znakomitą pizzę, bardzo prostą i szybką do przygotowania w domowych warunkach. Z powodzeniem może konkurować z pizzą z pizzerii.

Składniki

  • Składniki: (na dwie pizze o średnicy ok. 26 cm)
  • 160 ml ciepłej wody
  • 2 łyżki oleju lub oliwy
  • 1 łyżeczka soli
  • pół łyżeczki cukru
  • 10 g drożdży świeżych
  • 280 g mąki
  • Sos:
  • pół puszki pomidorów krojonych
  • przyprawy (sól, pieprz, czosnek granulowany, papryka, oregano)
  • Dodatki:
  • 4 średnie sztuki pieczarek
  • 2 kulki sera mozzarella (każda po ok. 100 g)
1-2 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Najlepsza domowa pizza jak z pizzerii

Przygotowanie

  1. Do miski wlej wodę, dodaj olej, sól i cukier a następnie wymieszaj. Dodaj rozkruszone drożdże i ponownie wymieszaj. Wsyp mąkę i wymieszaj za pomocą łyżki. Następnie wyrabiaj dłonią przez ok. 3-5 min. Jeśli ciasto będzie bardzo lepić się do dłoni i ciężko będzie je wyrabiać, możesz dodać trochę mąki, ale nie za dużo, bo ciasto będzie twarde po upieczeniu. Ciasto ma mieć jednolitą konsystencję, ma być gładkie i sprężyste i po wyrobieniu ma przestać lepić się do dłoni i miski. Podziel ciasto na dwie w miarę równe kulki i włóż je do dwóch misek wysmarowanych odrobiną oleju. Ciasto obtocz w oleju. Przykryj folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia na ok. 20 min.

    Mozzarellę wyjmij z zalewy i osusz za pomocą ręcznika papierowego.

    Pieczarki pokrój na bardzo cienkie plasterki.

    Pomidory rozdrobnij w misce za pomocą widelca. Dodaj przyprawy i wymieszaj. Dopraw do smaku tak jak lubisz.

    Blaszkę umieść na samym dnie piekarnika i nagrzej do maksymalnej temperatury za pomocą grzałki góra-dół. Nie używaj termoobiegu.

    Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę wysypaną odrobiną mąki i rozciągnij na płaski placek. Następnie przełóż na papier do pieczenia i rozciągaj ciasto dalej, tak aby miało średnicę ok. 26 cm. Możesz nie używać stolnicy i rozciągać ciasto tylko na papierze do pieczenia. Arkusz papieru przytnij do wielkości swojej blaszki.

    Na gotowe ciasto wyłóż połowę sosu pomidorowego i rozsmaruj łyżką. Następnie podziel mozzarellę na małe kawałki za pomocą dłoni i rozłóż równomiernie na całej pizzy. Na wierzch rozłóż pieczarki. Możesz też użyć innych dodatków wedle uznania.

    Gotową pizzę przełóż na nagrzaną blaszkę i piecz ok. 8 min. Pizza będzie gotowa kiedy brzegi ciasta się zrumienią.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń