Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najlepsza karkówka duszona z pieczarkami i papryką
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5620
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 935
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 239
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27037
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 62
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5620
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 935
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 239
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27037
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 62
Składniki
Karkówkę przygotowałam w urządzeniu wielfuncyjnjym z opcją szybkowaru, aby zaoszczędzić czas i energię elektryczną. Garnek ten pobiera mniej prądu niż płyta grzewcza czy piekarnik. Danie możecie zrobić w tradycyjnym garnku lub upiec w piekarniku. Karkówkę pokroić na grubsze plastry. Doprawić solą, pieprzem oraz słodką papryką. Odstawić na minimum godzinę do lodówki. Małe pieczarki pokroić na połówki, większe na plasterki. Paprykę pokroić w większą kostkę, a cebulę w półplasterki. W misce wymieszać wszystkie składniki zalewy wraz z przyprawami. Plastry karkówki podsmażyć na oleju przez minutę z każdej strony i wyjąć z szybkowara. Jeśli robicie ją w sposób tradycyjny podmażcie karkówkę w garnku lub na patelni. Do garnka szybkowara lub tradycyjnego garnka wrzucamy część pokrojonych warzyw następnie plastry karkówki, ponownie warzywa, karkówkę i na koniec pozostałe warzywa. Całość zalać przygotowaną zalewą. Zamknąć pokrywę i ustawić szybkowar na 20 minut. Po tym czasie od razu uwolnić ciśnienie w garnku i danie jest gotowe do podania. W tradycyjnym garnku gotujemy ok. 60-90 minut do miękkości mięsa. W piekarniku karkówkę pieczemy pod przykryciem w temperaturze 180 stopi przez ok 90 minut lub dłużej do miękkości mięsa. Pod koniec pieczenia odkryć naczynie do zapiekania. Podawać z ulubionymi dodatkami: ziemniaki, kasza czy ryż. Smacznego!