Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najlepsza karkówka duszona z pieczarkami i papryką
Placki z selera to świetna i nietypowa alternatywa dla klasycznych placków zi...
Odsłon: 2400
Bardzo smaczna ryba smażona. Jeśli nam zostanie, można zrobić z reszty smaczn...
Odsłon: 113
Przepis na te kulki sernikowe to świetne rozwiązanie, kiedy zostaje Ci kawałe...
Odsłon: 5233
Kotlety faszerowane szynką i serem to klasyczny przepis, który zachwyca swoim...
Odsłon: 712
Placki z selera to świetna i nietypowa alternatywa dla klasycznych placków zi...
Odsłon: 2400
Bardzo smaczna ryba smażona. Jeśli nam zostanie, można zrobić z reszty smaczn...
Odsłon: 113
Przepis na te kulki sernikowe to świetne rozwiązanie, kiedy zostaje Ci kawałe...
Odsłon: 5233
Kotlety faszerowane szynką i serem to klasyczny przepis, który zachwyca swoim...
Odsłon: 712
Składniki
Karkówkę przygotowałam w urządzeniu wielfuncyjnjym z opcją szybkowaru, aby zaoszczędzić czas i energię elektryczną. Garnek ten pobiera mniej prądu niż płyta grzewcza czy piekarnik. Danie możecie zrobić w tradycyjnym garnku lub upiec w piekarniku. Karkówkę pokroić na grubsze plastry. Doprawić solą, pieprzem oraz słodką papryką. Odstawić na minimum godzinę do lodówki. Małe pieczarki pokroić na połówki, większe na plasterki. Paprykę pokroić w większą kostkę, a cebulę w półplasterki. W misce wymieszać wszystkie składniki zalewy wraz z przyprawami. Plastry karkówki podsmażyć na oleju przez minutę z każdej strony i wyjąć z szybkowara. Jeśli robicie ją w sposób tradycyjny podmażcie karkówkę w garnku lub na patelni. Do garnka szybkowara lub tradycyjnego garnka wrzucamy część pokrojonych warzyw następnie plastry karkówki, ponownie warzywa, karkówkę i na koniec pozostałe warzywa. Całość zalać przygotowaną zalewą. Zamknąć pokrywę i ustawić szybkowar na 20 minut. Po tym czasie od razu uwolnić ciśnienie w garnku i danie jest gotowe do podania. W tradycyjnym garnku gotujemy ok. 60-90 minut do miękkości mięsa. W piekarniku karkówkę pieczemy pod przykryciem w temperaturze 180 stopi przez ok 90 minut lub dłużej do miękkości mięsa. Pod koniec pieczenia odkryć naczynie do zapiekania. Podawać z ulubionymi dodatkami: ziemniaki, kasza czy ryż. Smacznego!