Dania główne Przepis na:
Najlepsza karkówka w cebuli


Przepisów i artykułów: 129 Ocena: 3233
Dodano: 12.02.2018
Odsłon: 33076
Składniki
- ok. 8 kotletów z karkówki wieprzowej, lekko rozbitych
- 8 cebul pokrojonych w piórka
- 1 marchew pokrojona w kostkę
- 1 korzeń pietruszki, pokrojony w kostkę
- kawałek selera, pokrojony w kostkę
- 1 puszka pomidorów krojonych w zalewie, ok. 400g
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżka papryki czerwonej mielonej (ewentualnie)
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- sól i pieprz do smaku
- cukier do smaku
5-6 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
Przygotowanie
-
Oprószone solą oraz pieprzem kotlety smażymy kolejno na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor z obu stron - przekładamy do naczynia żaroodpornego.
-
Na pozostałym na patelni tłuszczu podsmażamy pokrojoną cebulę, dodajemy tymianek, mieszamy - dodajemy do karkówki.
-
Na patelnię wrzucamy pozostałe warzywa, chwilę podsmażamy (w razie potrzeby uzupełniamy tłuszcz), dodajemy pomidory z zalewą, paprykę (ewentualnie), podduszamy ok. 10 minut, doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz cukrem - wlewamy całość do karkówki.
-
Naczynie żaroodporne przykrywamy, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy około 2 godziny i gotowe.
Smacznego :)
Komentarze do przepisu (5)

pelen_brzuszek 12 lutego 2018Zgłoś do usunięcia
Świetne zdjęcie :) Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

Nevermore 12 lutego 2018Zgłoś do usunięcia
Na kolację już nie dam rady wcisnąć, ale na jutrzejsze śniadanie, tak około południa będzie w sam raz xDPyszne mięcho, a do tego jeszcze jakieś warzywna sałatka i gryczana, no i NIEBO ;D Odpowiedzi: 2 ▼
3 Kto głosował? | Odpowiedz