Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Moje ulubione kluski śląskie i to z dziurką. Dziurkę robię dla tego że podoba mi się jak sos pozostaje w dziurce. Kluski bardzo smaczne i proste w przygotowaniu. Można je przegotować dodając jajko jak również wodę z odcedzenia ziemniaków. Można zamiast jajka lub wody połączyć masę ziemniaczaną z gęstą śmietaną . Polecam
garnek, praska, miska , szklanka,
Chrupiące placki ziemniaczane z aromatycznym gulaszem i ogórkami kiszonymi to...
Odsłon: 2701
Masz ochotę na odrobinę orientalnych smaków? Nic trudnego. Przygotuj kurczaka...
Odsłon: 26811
Przepis na kruche ciasteczka pełnoziarniste z otrębami, w których znajdziemy...
Odsłon: 5318
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 24130
Chrupiące placki ziemniaczane z aromatycznym gulaszem i ogórkami kiszonymi to...
Odsłon: 2701
Masz ochotę na odrobinę orientalnych smaków? Nic trudnego. Przygotuj kurczaka...
Odsłon: 26811
Przepis na kruche ciasteczka pełnoziarniste z otrębami, w których znajdziemy...
Odsłon: 5318
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 24130
Składniki
Ziemniaki obrać, opłukać i ugotować. Po ugotowaniu odcedzić ( wodę odlaną zostawić), ziemniaki przecisnąć przez praskę do miski, całość wyrównać , podzielić na 4 części, 1 część wyjąć położyć na pozostałe ziemniaki , a w puste miejsce wsypać mąką ziemniaczaną. Całość wymieszać do połączenia, dolewając odłożoną wodę z ziemniaków (dodać tyle wody aby masa na kluski była zwarta i dobrze się lepiło - formowało kluski, ja tak dolewam pół szklanki o poj. 250 ml ). Masę podzielić na dwie części , z jednej przygotować kluski śląskie z dziurką , a z drugiej porcji kluski z koperkiem. Kluski wkładać porcjami na gotującą się wodę i gotować około 3 -5 minut. od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody. Podawać z sosem do drugiego dania. Smacznego
Masa na kluski śląskie.
Kluski po ugotowaniu gotowe do podania.