Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Moje ulubione kluski śląskie i to z dziurką. Dziurkę robię dla tego że podoba mi się jak sos pozostaje w dziurce. Kluski bardzo smaczne i proste w przygotowaniu. Można je przegotować dodając jajko jak również wodę z odcedzenia ziemniaków. Można zamiast jajka lub wody połączyć masę ziemniaczaną z gęstą śmietaną . Polecam
garnek, praska, miska , szklanka,
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 1577
Przepyszny chleb z dodatkiem malasy trzcinowej. Dzięki niej chleb jest lekko...
Odsłon: 54
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1426
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 309
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 1577
Przepyszny chleb z dodatkiem malasy trzcinowej. Dzięki niej chleb jest lekko...
Odsłon: 54
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1426
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 309
Składniki
Ziemniaki obrać, opłukać i ugotować. Po ugotowaniu odcedzić ( wodę odlaną zostawić), ziemniaki przecisnąć przez praskę do miski, całość wyrównać , podzielić na 4 części, 1 część wyjąć położyć na pozostałe ziemniaki , a w puste miejsce wsypać mąką ziemniaczaną. Całość wymieszać do połączenia, dolewając odłożoną wodę z ziemniaków (dodać tyle wody aby masa na kluski była zwarta i dobrze się lepiło - formowało kluski, ja tak dolewam pół szklanki o poj. 250 ml ). Masę podzielić na dwie części , z jednej przygotować kluski śląskie z dziurką , a z drugiej porcji kluski z koperkiem. Kluski wkładać porcjami na gotującą się wodę i gotować około 3 -5 minut. od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody. Podawać z sosem do drugiego dania. Smacznego
Masa na kluski śląskie.
Kluski po ugotowaniu gotowe do podania.