Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Aby przygotować najlepsze mielone nie potrzeba żadnych sztuczek, ani sekretnych trików. Najistotniejszą kwestię odgrywają proporcje wszystkich składników, dzięki którym kotlety wychodzą puszyste, soczyste i delikatne, a dodatkowo nie pękają w czasie smażenia.
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1482
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 575
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1482
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 575
Składniki
Cebulę drobno posiekaj, a następnie podsmaż, do momentu aż się lekko zrumieni. Odstaw do przestygnięcia.
Do dużej miski przełóż oba rodzaje mięsa. Dodaj do nich namoczoną bułkę, jajko, podsmażoną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw całość solą i pieprzem.
Zacznij wyrabiać masę, tak aby wszystkie składniki dobrze się połączyły. W trakcie mieszania stopniowo dodawaj zimną wodę, wbijając ją do masy. Mięso wyrabiaj około 4-5 minut, aby miało dosyć luźną konsystencję.
Uformuj niezbyt grube kotlety - ważnym jest, aby były lekko spłaszczone i wszystkie miały podobny rozmiar, co ułatwi ich smażenie.
Wszystkie kotlety obtocz w bułce tartej.
Smaż na rozgrzanym oleju, na średnim ogniu, uważając, aby się nie przypaliły. Kotlety mielone najlepsze są tuż po usmażeniu. Podawaj je z ziemniakami oraz ulubioną surówką.