Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierwsze kulinarne kroki często zaczynają się od jajecznicy i naleśników – ale to właśnie naleśniki dają najwięcej smakowych możliwości. Dzięki temu przepisowi uzyskasz najlepsze naleśniki, a ta metoda przygotowania pochodzi z kuchni francuskiej. Każdy naleśnik smażony jest na złoty kolor, dzięki czemu zyskuje lekko chrupiące brzegi i miękki, puszysty środek. Rozpuszczone masło w cieście wprowadza aksamitną konsystencję, a nuta wanilii (w wersji deserowej) dodaje subtelnej słodyczy. Idealnie smakują na śniadanie z dodatkiem cukru pudru, konfitury albo świeżych owoców. A dla bardziej wyrafinowanego podniebienia – w wersji wytrawnej – faszeruj je szpinakiem, suszonymi pomidorami i fetą dzięki czemu otrzymasz wykwintną, pełną smaku przekąskę.
Chcę Wam dziś przedstawić przepis na bardzo delikatne i po prostu wspaniałe c...
Odsłon: 193
Przepyszne jako dodatek do obiadu. Bardzo dobrze smakują samodzielnie.
Odsłon: 84
Dzisiaj placki ziemniaczane przygotowane trochę inaczej jak za zwyczaj. Plack...
Odsłon: 55
Soczyste i aromatyczne danie na obiad, które przygotujesz w pół godziny. Z do...
Odsłon: 14
Przepis dnia
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 7831
Chcę Wam dziś przedstawić przepis na bardzo delikatne i po prostu wspaniałe c...
Odsłon: 193
Przepyszne jako dodatek do obiadu. Bardzo dobrze smakują samodzielnie.
Odsłon: 84
Dzisiaj placki ziemniaczane przygotowane trochę inaczej jak za zwyczaj. Plack...
Odsłon: 55
Soczyste i aromatyczne danie na obiad, które przygotujesz w pół godziny. Z do...
Odsłon: 14
Przepis dnia
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 7831
Składniki
Rozpuść masło w kuchence mikrofalowej lub w garnku i lekko podgrzej mleko. W dużej misce wymieszaj przesianą mąkę, sól i (w wersji słodkiej) cukier. Dla zwiększenia lekkości możesz zastąpić 50 g mąki pszennej mąką kukurydzianą. Dodaj roztrzepane jajka, roztopione masło, a następnie stopniowo wlewaj letnie mleko. Ubijaj trzepaczką, aby nie powstały grudki. Do naleśników deserowych dodaj esencję waniliową i wymieszaj. Odstaw miskę z ciastem na 30 minut.
Następnie mocno rozgrzej patelnię, wyłóż łyżkę masła i nalewaj chochelką porcje ciasta. Równo rozprowadź ciasto po patelni i smaż naleśniki z dwóch stron, aby się ładnie zarumieniły.
Gotowe naleśniki odkładaj na talerz i przykrywaj folią aluminiową, aby zachować ciepło i utrzymać miękkość. Następnie posmaruj ulubionym farszem albo posyp cukrem pudrem czy polej miodem, aby uzyskać najlepsze naleśniki.