Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wykonanie idealnych gołąbków jest dla mnie zawsze stresujące. Ułatwiłam sobie zadanie, kapusta jest cieniutka, a gołąbki się nie przypalają i smakują wyśmienicie. Wystarczy poświęcić 30 minut aby cieszyć się tymi łatwymi w wykonaniu delicjami.
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 21
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 21
Składniki
W gołąbkach pierwszą rzeczą, którą może wszystko popsuć jest niewystarczające posolenie. Jeśli mam 0,5 kg mięsa to trzeba dać 1 łyżeczkę soli. I jeszcze trzeba posolić ryż- około pół łyżeczki. Cebulę pokroiłam w kostkę i przesmażyłam lekko z ryżem. Ostudzone dałam do mięsa, jeszcze pieprz i majeranek. Masę wyrobiłam.
Wybrałam kapustę włoską. Liście nie zachodzą na siebie i łatwo ją obrać bez parzenia dłoni wrzątkiem. Z liści zredukowałam zgrubienie. Wszystkie wrzuciłam do garnka z wrzątkiem i poczekałam aż liście będą szkliste.- parę minut. Kapusta włoska jest bardzo delikatna i nie będzie problemu, że ktoś zostawi ją na talerzu. Gołąbki zawinęłam.
Z tej ilości mięsa wyszło 10 szt. Ułożyłam je w teflonowej wysokiej patelni. Nie ma ryzyka przypalenia, przywarcia, nie trzeba podkładać liści, ani odwróconego talerzyka. Ani załamywać się, gdy wszystko przejdzie spalenizną.
W niedzielę specjalnie ugotowałam więcej rosołu. Rozmieszałam teraz w nim koncentrat i zalałam gołąbki.- Rosół oczywiście był posolony do smaku. Gołąbki przykryłam i dusiłam około 45 minut. Użyłam koncentratu, ponieważ na passatach i przecierach sos nie ma tradycyjnego smaku.
Tak wyglądały po tym czasie. Gołąbki wyjęłam. Rozmieszałam dwie łyżki mąki z wodą i dodałam do sosu. Pogotowałam chwilę, doprawiłam sos jeszcze solą, pieprzem- jeśli jest zbyt kwaśny to można dodać szczyptę cukru- koncentrat i kapusta przy tym zyskują. Gołąbki włożyłam do sosu. Całość zajęła mi 30 minut plus czekanie. Można podawać.
Smacznego :)