Do góry

Dania główne Przepis na:

Najprostsze gołąbki

Najprostsze gołąbki

Autor:

Przepisów i artykułów: 800 Ocena: 16537

Dodano:

Odsłon: 2543

Wykonanie idealnych gołąbków jest dla mnie zawsze stresujące. Ułatwiłam sobie zadanie, kapusta jest cieniutka, a gołąbki się nie przypalają i smakują wyśmienicie. Wystarczy poświęcić 30 minut aby cieszyć się tymi łatwymi w wykonaniu delicjami.
Reklama
Reklama
Najprostsze gołąbki

Przygotowanie

  1. W gołąbkach pierwszą rzeczą, którą może wszystko popsuć jest niewystarczające posolenie. Jeśli mam 0,5 kg mięsa to trzeba dać 1 łyżeczkę soli. I jeszcze trzeba posolić ryż- około pół łyżeczki.
    Cebulę pokroiłam w kostkę i przesmażyłam lekko z ryżem. Ostudzone dałam do mięsa, jeszcze pieprz i majeranek.
    Masę wyrobiłam.

  2. Wybrałam kapustę włoską. Liście nie zachodzą na siebie i łatwo ją obrać bez parzenia dłoni wrzątkiem. Z liści zredukowałam zgrubienie. Wszystkie wrzuciłam do garnka z wrzątkiem i poczekałam aż liście będą szkliste.- parę minut.
    Kapusta włoska jest bardzo delikatna i nie będzie problemu, że ktoś zostawi ją na talerzu.
    Gołąbki zawinęłam.

  3. Z tej ilości mięsa wyszło 10 szt.
    Ułożyłam je w teflonowej wysokiej patelni. Nie ma ryzyka przypalenia, przywarcia, nie trzeba podkładać liści, ani odwróconego talerzyka. Ani załamywać się, gdy wszystko przejdzie spalenizną.

  4. W niedzielę specjalnie ugotowałam więcej rosołu. Rozmieszałam teraz w nim koncentrat i zalałam gołąbki.- Rosół oczywiście był posolony do smaku. Gołąbki przykryłam i dusiłam około 45 minut.

    Użyłam koncentratu, ponieważ na passatach i przecierach sos nie ma tradycyjnego smaku.

  5. Tak wyglądały po tym czasie. Gołąbki wyjęłam. Rozmieszałam dwie łyżki mąki z wodą i dodałam do sosu. Pogotowałam chwilę, doprawiłam sos jeszcze solą, pieprzem- jeśli jest zbyt kwaśny to można dodać szczyptę cukru- koncentrat i kapusta przy tym zyskują. Gołąbki włożyłam do sosu.
    Całość zajęła mi 30 minut plus czekanie.
    Można podawać.

  6. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (30)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 03 marca No to teraz dałaś do wiwatu ;p
Znam ten temat, ale końcowy efekt końcowy rekompensuje wszystkie trudy. Pycha :)
Odpowiedzi: 9 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

konhambos 03 marca Z wloskiej kapusty sa bardzo smaczne. Ja czasami odcinam zgrubienia, a czasami tylko walkuje liscie walkiem i sa wtedy cudownie plaskie i elastyczne. Odpowiedzi: 3 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

slodkisentyment 03 marca Świetne, wyglądają bosko. Mnie też zawsze stresują, bo albo za płaskie, albo kapusta jakaś nie taka :) Twoje wyglądają obłędnie :) Odpowiedzi: 7 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń