Do góry

Dania główne Przepis na:

Naleśniki

Naleśniki

Autor:

Przepisów i artykułów: 177 Ocena: 19836

Dodano:

Odsłon: 9542

Możemy zrobić milion różnych naleśników. Zaczynając od różnych ciast po przeróżne farsze kończąc. Ja dzisiaj proponuję podstawowy przepis. Do takich naleśników pasuje zarówno słodki jak i wytrawny farsz.

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka wody (najlepiej gazowanej)
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • sól, cukier
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do miski wlewam mleko, dodaję jajka, sól i cukier – wszystko dobrze mieszam. Teraz dodaję mąkę i wodę i miksuję na gładką masę robocikiem. Gotowe ciasto ma konsystencję dosyć gęstej śmietany. Wstawiam je na 1/2 godziny do lodówki.

  2. Na patelni rozgrzewam malutką ilość oleju – najlepiej byłoby użyć klarowanego masła. Małym strumyczkiem wylewam porcję ciasta na patelnię, tak aby pokryło całe dno, a w naleśniku nie było żadnych dziurek. Podsmażam na złoto i przewracam na drugą stronę.

  3. Takie naleśniki możemy podawać z dżemem, nutellą, kremem, bitą śmietaną i owocami. Można tez dodać do nich pieczarki, ser, mięso. Można też zrobić z nich krokiety.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Hesia 04 listopada 2014 Ja daję 1 jajko - ciasto jest mniej twarde. I zamiast wody gazowanej dodaję zwykłą i "ubijam" trzepaczką do piany.
Smażę na oleju (kiedyś na patelni wysmarowanej słoninką - ale patelnie były inne) na lekko złoty kolor. Po nafaszerowaniu, przed podaniem, podsmażam na małym ogniu na masełku na rumiano. Są chrupkie z wierzchu i.... :)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń