Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W przeciwieństwie do grubych, puszystych naleśników w stylu amerykańskim lub brytyjskim, te naleśniki budyniowe są inspirowane ultracienkimi naleśnikami popularnymi we Francji. Najlepiej nadają się na śniadanie, podwieczorek lub deser. Zrolowane lub złożone, podawane samodzielnie albo z całą gamą klasycznych dodatków: dżemem czy konfiturą, kremem czekoladowym, syropem klonowym lub białym serem. Jeśli chcesz przyrządzić swoim domownikom słodkie śniadanie, przygotuj ciasto na naleśniki wieczorem, po czym wstaw je do lodówki, a rano usmaż chrupiące naleśniki. Oszczędzisz tym samym czas, a ciasto nie straci swoich właściwości.
Bardzo lubię takie dania, ponieważ są szybkie, smaczne i proste. Polecam zwła...
Odsłon: 109
Japońskie ciasto wiśniowe Tradycyjny sernik japoński znany jest ze swojej og...
Odsłon: 87
Przepis dnia
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 4376
Bardzo lubię takie dania, ponieważ są szybkie, smaczne i proste. Polecam zwła...
Odsłon: 109
Japońskie ciasto wiśniowe Tradycyjny sernik japoński znany jest ze swojej og...
Odsłon: 87
Przepis dnia
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 4376
Składniki
Zmieszaj mąkę z proszkiem budyniowym. Wbij jajka do miski i ubij je mikserem, następnie zmniejsz obroty miksera i dodawaj na przemian mleko, wodę i mąkę połączoną z budyniem. Na koniec dolej olej. Ciasto powinno wyjść dość rzadkie, jednak klarowne i o jedwabistej konsystencji. Jeśli będziesz podawać naleśniki na słodko, możesz dodać do ciasta odrobinę otartej skórki z cytryny lub ekstrakt waniliowy.
Tak przygotowane ciasto odstaw na około pół godziny w temperaturze pokojowej, po to, aby gluten w mieszance się rozszerzył. Dzięki temu ciasto będzie lżejsze i smaczniejsze.
Dodanie oleju do ciasta powoduje, że możesz smażyć naleśniki już bez dodatkowego tłuszczu. Rozgrzej więc patelnię i wylewaj porcję ciasta, szybko rozprowadzając je po całej powierzchni patelni. Smaż naleśniki na złoty kolor z obydwu stron i odkładaj na talerz. Przykryj naleśniki drugim talerzem odwróconym do góry dnem, by nie wystygały. Podawaj od razu z ulubionymi dodatkami