Do góry

Dania główne Przepis na:

Naleśniki meksykańskie

Naleśniki meksykańskie

Autor:

Przepisów i artykułów: 10 Ocena: 116

Dodano:

Odsłon: 536

wersja z tortillą lub naleśnikami

Składniki

  • 300 g mielonego mięsa
  • puszka kukurydzy
  • puszka czerwonej fasoli
  • 1 szkl. mleka
  • 1 szkl. wody
  • 1 szkl. mąki
  • 0,5 szkl. ketchupu
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • 1 awokado
  • 1 limonka
  • 2 ząbki czosnku
  • ostra papryka chili
  • 5-6 łyżek oleju
  • 1 łyżka przypraw meksykańskich
  • natka pietruszki
  • sól i pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Najpierw odsączamy wodę z kukurydzy i fasoli. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i podsmażamy cebulę i czosnek.

    Wsypujemy przyprawy oraz mięso. Smażymy na sypko. Dokładamy kukurydzę i fasolę oraz ketchup i parę łyżek wody. Przez 20 minut dusimy często mieszając.

  2. Jajka roztrzepujemy i mieszamy z mlekiem i wodą. Dodajemy szczyptę soli i mąki, a następnie miksujemy. Ciasto odstawiamy na 15 minut. Na patelni smażymy na oleju naleśniki.

    Alternatywą jest odgrzanie na patelni gotowych placków tortilli/wrapów. równie dobrze smakuje.

  3. Obrane i pokrojone awokado należy skropić sokiem z limonki. Na każdy naleśnik trzeba nałożyć mięso i parę kawałków awokado. Ozdobić kilkoma listkami natki.
    Zwinąć i od razu podać na gorąco.

    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń