Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Naleśniki na kefirze są wyjątkowo miękkie, puszyste i rozpływają się w ustach. To doskonała propozycja zarówno na leniwe śniadanie, jak i na elegancki deser czy lekki obiad. Te placki o lekko kwaskowatym smakuj, zachwycają puszystością oraz apetyczną, złocistą barwą. Naleśniki na kefirze świetnie komponują się zarówno z klasycznymi dodatkami, jak świeże owoce, konfitury, miód czy jogurt, jak i bardziej wyszukanymi farszami. Są uniwersalne i szybkie w przygotowaniu, dzięki czemu idealnie sprawdzą się w kuchni osób zabieganych i ceniących wygodę.
W dawnych czasach kiedy nie było jeszcze supermarketów, a warzywa nie były og...
Odsłon: 52320
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 219
W dawnych czasach kiedy nie było jeszcze supermarketów, a warzywa nie były og...
Odsłon: 52320
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 219
Składniki
Masło rozpuść i ostudź.
Do miski wsyp mąkę, cukier i sól. Wymieszaj.
W osobnej misce ubij kefir, jajka i roztopione masło, aż do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.
Dodaj suche składniki do mokrych, delikatnie mieszając szpatułką. Upewnij się, że nie mieszasz zbyt mocno i długotrwale – tylko do połączenia wszystkich produktów.
Na patelni rozpuść niewielką ilość masła. Wlej chochelkę ciasta i rozprowadź je równomiernie na dnie. Smaż do ładnego zrumienienia na spodzie, przez ok. 1-2 minuty. Obróć i smaż z drugiej strony.
Gotowe naleśniki na kefirze odkładaj warstwowo na talerz. Możesz je podawać z dodatkami zarówno słodkimi, jak i wytrawnymi.
Resztki przechowuj pod przykryciem w lodówce i zużyj w ciągu 2 dni.