Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Dania główne
  • Naleśniki na ostro
  • Dania główne
  • Przepis na

Naleśniki na ostro

29.07.2025 Odsłon: 30903
5.0 (20 oceny)
Czas przygotowania
do 60 min
60 min
Czas gotowania
do 60 min
60 min
Liczba porcji
3-4 osoby
3-4 os.
smaker
smaker

Choć naleśniki kojarzą się przede wszystkim ze słodkimi dodatkami – dżemem, twarogiem czy owocami – w wersji wytrawnej zyskują zupełnie nowe oblicze. W połączeniu z pikantnym farszem z mielonej wołowiny, aromatycznymi przyprawami i rukolą tworzą danie, które zachwyca smakiem, syci na długo i świetnie sprawdza się jako obiad, kolacja lub ciepła przekąska dla gości. Naleśniki na ostro to propozycja dla tych, którzy lubią nieco więcej ognia na talerzu i szukają ciekawej alternatywy dla klasycznych dań mięsnych. 

To danie, które łączy w sobie prostotę przygotowania z efektownym podaniem i możliwością łatwej modyfikacji. Jest to idealny przepis na główne danie, jeśli masz do wykorzystania większą ilość mięsa mielonego lub resztki z lodówki. Jeśli chcesz zaskoczyć rodzinę lub gości czymś innym niż klasyczne dania obiadowe – ten przepis to strzał w dziesiątkę. 

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Jak przygotować naleśniki na ostro? 

Przygotowanie tego dania to świetny sposób, by połączyć klasyczne danie z intensywnymi, nowoczesnymi smakami. Podstawą każdego naleśnika jest dobrze przygotowane ciasto. W tym przepisie zastosowanie wody gazowanej zamiast zwykłej sprawia, że naleśniki są bardziej puszyste i elastyczne – nie pękają przy zwijaniu, co jest szczególnie ważne przy nadziewaniu. Po przygotowaniu ciasto warto odstawić na minimum 30 minut, aby gluten się rozwinął – dzięki temu naleśniki na ostro będą bardziej zwarte i nie rozpadną się podczas smażenia.  

Przed wylaniem na patelnię nie zapomnij go jeszcze raz dokładnie wymieszać, ponieważ mąka może opaść na ciasta na naleśniki na ostro. Przepis podany przez nas zawiera już olej, więc patelni nie trzeba dodatkowo natłuszczać przy każdym naleśniku. Wystarczy dobrze rozgrzana nieprzywierająca patelnia i cienka warstwa ciasta. Smaż naleśniki po 2–3 minuty z każdej strony, do delikatnego zarumienienia – powinny być sprężyste i lekko złociste. 

Sekretem udanego farszu jest dobrze podsmażone mięso – wołowinę warto najpierw porządnie przyrumienić, rozgniatając grudki, aż do uzyskania ciemniejszego koloru. To właśnie w tym etapie rozwija się smak umami. Dodanie pomidorów z puszki oraz przypraw sprawia, że farsz zyskuje aromatyczny, lekko pikantny charakter. Warto pamiętać, że sos musi być gęsty – zbyt rzadki rozmiękczy naleśniki i utrudni ich zwijanie. Chili możesz dostosować do swoich preferencji – jeśli lubisz ostrzej, nie usuwaj nasionek; jeśli łagodniej, sięgnij po jedną papryczkę lub paprykę słodką. 

Najlepiej nakładać niewielką ilość farszu, tak aby można było swobodnie zwinąć naleśniki na ostro z mięsem mielonym w rulon. Dodatek rukoli wewnątrz nadaje potrawie świeżości i lekkiej goryczki, ale można ją zastąpić np. szpinakiem baby. Po ułożeniu naleśników w naczyniu żaroodpornym warto posmarować je sosem z farszu i obficie posypać startym serem – mozzarella, gouda, cheddar, a nawet mieszanki do zapiekanek sprawdzą się świetnie. Pieczenie w piekarniku nie tylko rozpuszcza ser, ale też scala wszystkie smaki i sprawia, że naleśniki na ostro zapiekane jest gotowe do podania prosto z pieca. 

Danie najlepiej smakuje od razu po wyjęciu z piekarnika, posypane świeżą natką pietruszki lub kolendrą. Możesz też podać naleśniki z farszem na ostro z kleksem kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego – to złagodzi ostrość i doda kremowej tekstury. 

Naleśniki na ostro – przepis na urozmaicenie dania 

Jeśli szukasz lżejszej, ale równie sycącej alternatywy, świetnie sprawdzą się naleśniki na ostro z kurczakiem. Drobiowy farsz – najlepiej z podsmażonego fileta lub mięsa z udka, które jest bardziej soczyste. Wystarczy pokroić je w drobną kostkę lub poszarpać po usmażeniu, doprawić papryką ostrą, wędzoną i odrobiną chili, a następnie połączyć np. z kukurydzą, czerwoną fasolą lub szpinakiem. Taki farsz ma przyjemnie pikantny smak i dobrze komponuje się z serem oraz świeżymi ziołami. 

Dla miłośników warzyw doskonałą opcją są naleśniki na ostro z pieczarkami. Podsmażone z warzywami i przyprawami tworzą kremowy, intensywny sos, który świetnie smakuje zawinięty w naleśnik i zapieczony pod warstwą sera. To szybka, tania i bardzo aromatyczna propozycja – idealna także w wersji wegetariańskiej. 

Jesienią warto też spróbować naleśników z farszem z dyni – np. z pieczonego miąższu wymieszanego z ostrą papryką, curry, czosnkiem i fetą. Dynia dobrze chłonie przyprawy i po dodaniu ostrzejszych nut zyskuje zupełnie nowy charakter. Naleśniki z dynią na ostro smakują również z dodatkiem rukoli i orzechów, tworząc bardziej nietypową, ale bardzo ciekawą wersję tego dania. 

Przepis w Waszym wykonaniu (2)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

ewaeu
ewaeu
Dodatki

Domowy sos chiński

Dodatki Domowy sos chiński

Polecam zrobienie większej ilości takiego sosu, bo jest bardzo smaczny i dosk...

  • Azjatycka
  • Włoska
  • Chińska
  • Śródziemnomorska
  • Makaron
  • Warzywa
  • Papryka
  • Kukurydza
  • Owoce
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 4656

do 30 min 30 min
8
agnes72
agnes72
Zupy

Zupa z czerwonej soczewicy.

Zupy Zupa z czerwonej soczewicy.

Postanowiłam dziś przypomnieć sobie zupę którą bardzo dawno temu gotowałam. I...

  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Mięso
  • Ryby
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Majeranek

Odsłon: 2856

do 60 min 60 min
7
agnes72
agnes72
Sałatki

Domowy paprykarz z wędzonej makreli

Sałatki Domowy paprykarz z wędzonej makreli

Dziś mam dla was przepis na paprykarz tak z racji tego iż miałam więcej ryby...

  • Do pracy
  • Polska
  • Węgierska
  • Pomidorowa
  • Buliony
  • Warzywa
  • Papryka
  • Ryby
  • Makrela
  • Przyprawy

Odsłon: 340

do 30 min 30 min
2
izaa_a
izaa_a
Desery

sernik na zimno z borówkową żelką

Desery sernik na zimno z borówkową żelką

..idealny deser na letnie dni kiedy nie chce się włączać nawet piekarnika. S...

  • Impreza
  • Komunia
  • Owoce
  • Jagody
  • Nabiał
  • Ser
  • Mleko
  • Przyprawy
  • Cynamon

Odsłon: 307

do 60 min 60 min
3
RITAcreative-
RITAcreative-
Ciasta

Cytrynowa Pychotka

Ciasta Cytrynowa Pychotka

Cytrynowa pychotka to mocno aromatyczne ciasto cytrynowe, na biszkopcie, z ob...

  • Wielkanoc
  • Polska
  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ciasta

Odsłon: 8088

> 60 min >60 min
19
smaker
smaker
Ciasta

Ciasto Guwernantka

Ciasta Ciasto Guwernantka

Ciasto Guwernantka to mocno czekoladowe brownie pod chrupiącą, kokosową pierz...

  • Polska
  • Jajka
  • Mleko
  • Orzechy
  • Ciasta

Odsłon: 7344

do 60 min 60 min
4
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

ewaeu
ewaeu
Dodatki

Domowy sos chiński

Dodatki Domowy sos chiński

Polecam zrobienie większej ilości takiego sosu, bo jest bardzo smaczny i dosk...

  • Azjatycka
  • Włoska
  • Chińska
  • Śródziemnomorska
  • Makaron
  • Warzywa
  • Papryka
  • Kukurydza
  • Owoce
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 4656

do 30 min 30 min
8
agnes72
agnes72
Zupy

Zupa z czerwonej soczewicy.

Zupy Zupa z czerwonej soczewicy.

Postanowiłam dziś przypomnieć sobie zupę którą bardzo dawno temu gotowałam. I...

  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Mięso
  • Ryby
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Majeranek

Odsłon: 2856

do 60 min 60 min
7
agnes72
agnes72
Sałatki

Domowy paprykarz z wędzonej makreli

Sałatki Domowy paprykarz z wędzonej makreli

Dziś mam dla was przepis na paprykarz tak z racji tego iż miałam więcej ryby...

  • Do pracy
  • Polska
  • Węgierska
  • Pomidorowa
  • Buliony
  • Warzywa
  • Papryka
  • Ryby
  • Makrela
  • Przyprawy

Odsłon: 340

do 30 min 30 min
2
izaa_a
izaa_a
Desery

sernik na zimno z borówkową żelką

Desery sernik na zimno z borówkową żelką

..idealny deser na letnie dni kiedy nie chce się włączać nawet piekarnika. S...

  • Impreza
  • Komunia
  • Owoce
  • Jagody
  • Nabiał
  • Ser
  • Mleko
  • Przyprawy
  • Cynamon

Odsłon: 307

do 60 min 60 min
3
RITAcreative-
RITAcreative-
Ciasta

Cytrynowa Pychotka

Ciasta Cytrynowa Pychotka

Cytrynowa pychotka to mocno aromatyczne ciasto cytrynowe, na biszkopcie, z ob...

  • Wielkanoc
  • Polska
  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ciasta

Odsłon: 8088

> 60 min >60 min
19
smaker
smaker
Ciasta

Ciasto Guwernantka

Ciasta Ciasto Guwernantka

Ciasto Guwernantka to mocno czekoladowe brownie pod chrupiącą, kokosową pierz...

  • Polska
  • Jajka
  • Mleko
  • Orzechy
  • Ciasta

Odsłon: 7344

do 60 min 60 min
4
Smaker
REKLAMA
Smaker
Dania główne
Smaker
Naleśniki na ostro
Autor:
smaker
do 60 min
3-4 osoby

Składniki

Naleśniki:
  • 150 g mąki pszennej
  • 3 jajka wielkości M lub 2 jajka wielkości L
  • 250 ml mleka
  • 250 ml wody gazowanej
  • 50 ml oleju rzepakowego
  • 1 szczypta soli
Farsz:
  • 400 g mielonej wołowiny
  • 1 puszka pomidorów w puszce 400 g
  • 2 papryczki chili
  • 150 g kukurydzy konserwowej
  • 200 g świeżej rukoli
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • ½ łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
Dodatkowo:
  • 150 g tartego sera żółtego
  • natka pietruszki do dekoracji
Sposób przygotowania:
1

Przygotuj naleśniki. Do miski wlej mleko i wbij jajka. Rozbełtaj je w płynie. Dodaj mąkę i szczyptę soli. Całość dobrze wymieszaj trzepaczką lub mikserem. Stopniowo dolewaj wodę, do momentu uzyskania konsystencji przypominającej rzadką śmietanę. Masa powinna ściekać z łyżki, pozostawiając na niej cienką warstwę. Na koniec wmieszaj olej. Ciasto naleśnikowe pozostaw pod przykryciem na 30 minut. Po tym czasie ponownie wymieszaj.

2

Rozgrzej patelnię bez tłuszczu. Wlewaj po jednej chochelce ciasta i rozprowadzaj równomiernie. Smaż na złoty kolor z każdej strony przez ok. 2-3 minuty. Gotowe naleśniki odkładaj warstwowo na talerz.

3

Przygotuj farsz. Na patelni rozgrzej olej. Dodaj mięso i smaż je, rozbijając, do uzyskania ciemnego i zrumienionego koloru. Dodaj pomidory i przykryj patelnię pokrywką. Duś wszystko przez ok. 5 minut, a następnie wymieszaj. Dołóż kukurydzę i wszystkie przyprawy. Wymieszaj i smaż całość do zgęstnienia sosu. Papryczkę chili bardzo drobno posiekaj i dodaj do farszu. Wymieszaj i pozostaw na ogniu jeszcze przez 2 minuty. Odlej kilka łyżek uzyskanego sosu pomidorowego do osobnego naczynia.

4

Złóż naleśniki. Na linii średnicy każdego naleśnika nakładaj po 2-3 łyżki farszu. Następnie połóż 1 małą garść rukoli. Naleśniki zwijaj w rulonik i odkładaj do naczynia żaroodpornego.

5

Wierzch naleśników posmaruj odłożonym wcześniej sosem pomidorowym i posyp tartym serem. Wstaw naleśniki na ostro do piekarnika nastawionego na 180 st. Celsjusza i piecz przez ok. 10-15 minut, do roztopienia i zezłocenia sera. Podawaj naleśniki na ciepło, posypane natką pietruszki.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki