Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Naleśniki na ostro to szybkie i bardzo proste danie, które bardzo często będzie gościć na waszym stole. Farsz na bazie mielonej wołowiny i warzyw sprawia, że danie jest niesamowicie sycące. Już po jednym naleśniku będziecie najedzeni.
Papryka pieczona z cebulą może być spożyta na mnóstwo sposobów: od podania ja...
Odsłon: 128
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1587
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 328
Papryka pieczona z cebulą może być spożyta na mnóstwo sposobów: od podania ja...
Odsłon: 128
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1587
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 328
Składniki
Przygotuj naleśniki. Do miski wlej mleko i wbij jajka. Rozbełtaj je w płynie. Dodaj mąkę i szczyptę soli. Całość dobrze wymieszaj trzepaczką lub mikserem. Stopniowo dolewaj wodę, do momentu uzyskania konsystencji przypominającej rzadką śmietanę. Masa powinna ściekać z łyżki, pozostawiając na niej cienką warstwę. Na koniec wmieszaj olej. Ciasto naleśnikowe pozostaw pod przykryciem na 30 minut. Po tym czasie ponownie wymieszaj.
Rozgrzej patelnię bez tłuszczu. Wlewaj po jednej chochelce ciasta i rozprowadzaj równomiernie. Smaż na złoty kolor z każdej strony przez ok. 2-3 minuty. Gotowe naleśniki odkładaj warstwowo na talerz.
Przygotuj farsz. Na patelni rozgrzej olej. Dodaj mięso i smaż je, rozbijając, do uzyskania ciemnego i zrumienionego koloru. Dodaj pomidory i przykryj patelnię pokrywką. Duś wszystko przez ok. 5 minut, a następnie wymieszaj. Dołóż kukurydzę i wszystkie przyprawy. Wymieszaj i smaż całość do zgęstnienia sosu. Papryczkę chili bardzo drobno posiekaj i dodaj do farszu. Wymieszaj i pozostaw na ogniu jeszcze przez 2 minuty. Odlej kilka łyżek uzyskanego sosu pomidorowego do osobnego naczynia.
Złóż naleśniki. Na linii średnicy każdego naleśnika nakładaj po 2-3 łyżki farszu. Następnie połóż 1 małą garść rukoli. Naleśniki zwijaj w rulonik i odkładaj do naczynia żaroodpornego.
Wierzch naleśników posmaruj odłożonym wcześniej sosem pomidorowym i posyp tartym serem. Wstaw naleśniki na ostro do piekarnika nastawionego na 180 st. Celsjusza i piecz przez ok. 10-15 minut, do roztopienia i zezłocenia sera. Podawaj naleśniki na ciepło, posypane natką pietruszki.