Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dżem ze śliwek jest uniwersalnym dodatkiem do gofrów, naleśników, kruchego ciasta, drożdżowych rogalików, a nawet nadzienia do pieczonej kaczki. Klasyczny dżem ze śliwek zawiera tylko cukier i owoce, a w tej formie dzięki lasce cynamonu i użyciu trzcinowego cukru nabiera przyjemnego, egzotycznego smaku. Wykonanie konfitury nie wymaga użycia pektyny, lecz jeśli preferujesz bardziej zwartą konsystencją, możesz ją dodać. Wielbicielom charakternych dodatków zasmakuje dżem z odrobiną rumu lub brandy.
Ciasto Czekoladowa Chmurka to połączenie biszkoptu czekoladowego z czekoladow...
Odsłon: 477
Dzisiaj steki z kalafiora z sosem pomidorowo - paprykowym z dodatkiem mięsa m...
Odsłon: 39
Tradycyjnych makówek śląskich nie może zabraknąć na moim świątecznym stole, j...
Odsłon: 65
Świetna przekąska na imprezkę, sylwestra oraz też dobrze sprawdzi się jako ob...
Odsłon: 156
Paszteciki imprezowe. Pysznie smakują na zimno lub podgrzane. Można wykorzyst...
Odsłon: 85
Dzisiaj przepisów na bigos mamy tyle ile domów, w których jest przyrządzany....
Odsłon: 110
Ciasto Czekoladowa Chmurka to połączenie biszkoptu czekoladowego z czekoladow...
Odsłon: 477
Dzisiaj steki z kalafiora z sosem pomidorowo - paprykowym z dodatkiem mięsa m...
Odsłon: 39
Tradycyjnych makówek śląskich nie może zabraknąć na moim świątecznym stole, j...
Odsłon: 65
Świetna przekąska na imprezkę, sylwestra oraz też dobrze sprawdzi się jako ob...
Odsłon: 156
Paszteciki imprezowe. Pysznie smakują na zimno lub podgrzane. Można wykorzyst...
Odsłon: 85
Dzisiaj przepisów na bigos mamy tyle ile domów, w których jest przyrządzany....
Odsłon: 110
Składniki
Umyj śliwki, przekrój na pół i przełóż owoce do dużego garnka z grubym dnem. Wlej wodę, wsyp cukry, włóż laskę cynamonu i gotuj na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu, by dżem się nie przypalił. Gotuj dżem pod przykrywką przez 30-40 minut w międzyczasie zdejmując wytworzoną pianę. Do konfitury dodaj sok z cytryny i ewentualnie alkohol. Jeśli dżem ma być gęsty, w tym momencie dodaj pektynę i pogotuj jeszcze 5 minut. Jeśli dżem nie będzie zawierał cukru żelującego, gotuj go jeszcze ok. 10 minut. Wymieszaj i wyjmij laskę cynamonu.
Do czystych, wyparzonych słoików wykładaj dżem, wytrzyj krawędzie naczyń, mocno zakręcaj, odwracaj do góry dnem, przykryj kocem i zostaw do wystygnięcia. Przechowuj przez zimę w spiżarce.