Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dżem ze śliwek jest uniwersalnym dodatkiem do gofrów, naleśników, kruchego ciasta, drożdżowych rogalików, a nawet nadzienia do pieczonej kaczki. Klasyczny dżem ze śliwek zawiera tylko cukier i owoce, a w tej formie dzięki lasce cynamonu i użyciu trzcinowego cukru nabiera przyjemnego, egzotycznego smaku. Wykonanie konfitury nie wymaga użycia pektyny, lecz jeśli preferujesz bardziej zwartą konsystencją, możesz ją dodać. Wielbicielom charakternych dodatków zasmakuje dżem z odrobiną rumu lub brandy.
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 52
Szybka i smaczna przekąska idealna na imprezę i niespodziewanych gości.
Odsłon: 33383
Szybkie i pyszne danie z cukinią, kurczakiem i warzywami.
Odsłon: 376
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 52
Szybka i smaczna przekąska idealna na imprezę i niespodziewanych gości.
Odsłon: 33383
Szybkie i pyszne danie z cukinią, kurczakiem i warzywami.
Odsłon: 376
Składniki
Umyj śliwki, przekrój na pół i przełóż owoce do dużego garnka z grubym dnem. Wlej wodę, wsyp cukry, włóż laskę cynamonu i gotuj na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu, by dżem się nie przypalił. Gotuj dżem pod przykrywką przez 30-40 minut w międzyczasie zdejmując wytworzoną pianę. Do konfitury dodaj sok z cytryny i ewentualnie alkohol. Jeśli dżem ma być gęsty, w tym momencie dodaj pektynę i pogotuj jeszcze 5 minut. Jeśli dżem nie będzie zawierał cukru żelującego, gotuj go jeszcze ok. 10 minut. Wymieszaj i wyjmij laskę cynamonu.
Do czystych, wyparzonych słoików wykładaj dżem, wytrzyj krawędzie naczyń, mocno zakręcaj, odwracaj do góry dnem, przykryj kocem i zostaw do wystygnięcia. Przechowuj przez zimę w spiżarce.