Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Naleśniki po grecku to pyszne i sycące danie, które łączy delikatne ciasto naleśnikowe z aromatycznym farszem. To danie, z pewnością zachwyci każdego miłośnika kuchni śródziemnomorskiej. Idealnie sprawdzi się jako przekąska do pracy czy potrawa na kolację.
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4489
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5914
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1376
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12719
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4489
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5914
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1376
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12719
Składniki
Mąkę na naleśniki przesiej przez sitko do miski. Dodaj do niej mleko, jajko, wodę, olej oraz sól. Wszystkie składniki zmiksuj do połączenia się składników i odstaw na 20 minut. Przed smażeniem placków, krótko zmiksuj ciasto ponownie.
Na rozgrzaną patelnię wylej odrobinę oleju i porcję ciasta naleśnikowego, tak by było rozprowadzone na całym dnie patelni. Smaż naleśniki nieco grubsze niż klasycznie. Gdy z obu stron będą lekko zarumienione, przełóż je na talerz i nakryj miską lub drugim talerzem. Dzięki temu naleśniki zachowają swoją miękkość oraz elastyczność. Naleśniki pozostaw do ostudzenia.
Na gotowego naleśnika nałóż odrobinę serka i rozprowadź go równomiernie po powierzchni placka. Na środku wyłóż liście sałaty, pokrojoną w maski paprykę oraz plastry ulubionej wędliny. Naleśniki zwiń w rulon.