Do góry

Dania główne Przepis na:

Naleśniki rób tylko w ten sposób. Przepis zachwala nawet Magda Gessler

Naleśniki rób tylko w ten sposób. Przepis zachwala nawet Magda Gessler

Autor:

Przepisów i artykułów: 210 Ocena: 2557

Dodano:

Odsłon: 43131

Jak przygotować idealne naleśniki? Wbrew pozorom, nie jest to wcale łatwe. Nie mogą być ani zbyt cienkie, aby zbyt grube. Sekretem jest wyczucie, odpowiednia patelnia oraz dobry przepis. Na szczęście mamy dla was recepturę, która ułatwi wszystko.

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1,5 szklanki wody gazowanej
  • 2 duże jajka
  • Szczypta soli
  • Olej rzepakowy do smażenia lub masło klarowane
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Naleśniki rób tylko w ten sposób. Przepis zachwala nawet Magda Gessler

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiej przez sito. 

  2. Jajka ubij w misce ze szczyptą soli. Najlepiej by powstał z nich puch.

  3. Do jajek dodaj mąkę, wodę i mleko. Wymieszaj dokładnie na jednolite ciasto. Jeżeli ciasto jest za gęste, to możesz dodać trochę wody gazowanej lub mleka. Jest za rzadkie? Bez obaw. Dosyp trochę mąki.

  4. Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy lub masła klarowanego. Wlej porcję ciasta np. za pomocą chochli do zupy. Weź patelnię do ręki i krążąc nią rozprowadź ciasto po całej powierzchni. Smaż około 30 sekund z każdej ze stron. Naleśniki powinny być usmażone na złoty kolor.

  5. Naleśniki te świetnie pasują jako baza do dań słodkich oraz wytrawnych. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń