Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lubisz naleśniki połączone z wytrawnymi smakami? A co powiesz na farsz, który jest typowo polski? Oto naleśniki wiejskie z kapustą!
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4274
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 416945
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4274
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 416945
Składniki
Suszone grzyby zalej gorącą wodą i odstaw na ok. 30 minut, aby napęczniały. Następnie odcedź i drobno posiekaj. Cebulę posiekaj drobno. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce.
Na patelni rozgrzej olej, zeszklij cebulę. Dodaj marchewkę, a po chwili kapustę kiszoną (jeśli jest bardzo kwaśna, możesz ją wcześniej przepłukać). Dodaj namoczone grzyby, dopraw kminkiem i czosnkiem granulowanym. Duś pod przykryciem ok. 20-25 minut. Odstaw do przestygnięcia.
W dużej misce wymieszaj mleko, wodę gazowaną, jajka, olej i sól. Stopniowo dodawaj mąkę, mieszając trzepaczką lub mikserem na gładkie, średnio gęste ciasto. Odstaw na 10 minut.
Rozgrzej patelnię z odrobiną oleju i smaż cienkie naleśniki z obu stron na złoty kolor. Na każdy naleśnik wyłóż porcję farszu i zwiń w kopertę.
Gotowe naleśniki wiejskie z kapustą podsmaż na maśle. Na drugi dzień możesz je odgrzać w piekarniku albo także podsmażyć.