Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli ktoś uważa, że jedzenie nie potrafi poprawiać nastroju, chyba nie jadł jeszcze tych naleśników z bananami. Gdy dbasz o zgrabną sylwetkę i liczysz nadprogramowe kilogramy, zjedz naleśniki na śniadanie zamiast na kolację, a mleczną czekoladę zastąp gorzką.
Polecam.
Odsłon: 174
Bardzo szybka, bardzo smaczna i bardzo prosta potrawa. Warto spróbować zrobić...
Odsłon: 587
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 14
Polecam.
Odsłon: 174
Bardzo szybka, bardzo smaczna i bardzo prosta potrawa. Warto spróbować zrobić...
Odsłon: 587
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 14
Składniki
Przygotuj naleśniki. Ubij jajka ze szczyptą soli, zmniejsz obroty miksera i dodawaj mąkę, mleko, wodę gazowaną oraz olej. Możesz także zmniejszyć ilość mleka na rzecz soku pomarańczowego. W naleśnikach będzie wyczuwalny owocowy akcent, a one same staną się bardzie apetyczne i chrupiące po usmażeniu. Odstaw miskę z ciastem na 30 minut do lodówki. Gotowe ciasto na naleśniki powinno być lejące i mieć konsystencję gęstej śmietany.
Rozgrzej porządnie patelnię naleśnikową (dodanie oleju do ciasta spowoduje, że możesz smażyć bez użycia tłuszczu) i łyżką wazową nalewaj porcje ciasta na patelnię. Usmaż naleśniki z obydwu stron i odkładaj na talerz. Naleśniki powinny być rumiane, chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku.
Pokrój banana na plasterki i lekko podsmaż na patelni z łyżką masła. Możesz użyć także surowych bananów, ale te z patelni będą bardziej aromatyczne (niestety też bardziej kaloryczne). Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej.
Wykładaj naleśniki na talerz, układaj na nich plasterki bananów, składaj w koperty, a wierzch polej płynną czekoladą i udekoruj listkiem mięty. Naleśniki wybornie smakują w towarzystwie filiżanki ulubionej kawy lub owocowego koktajlu.