Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Obecna pora pozwala na zastosowanie produktów okresowych takich jak np. cukinia. Możemy dostać ją cały rok, ale teraz jeżeli ktoś ma ogródek to idzie i zrywa własną nie pryskaną .
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 94996
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1897
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5716
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5708
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 94996
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1897
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5716
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5708
Składniki
Cukinię obieramy i drylujemy z pestek, zostawiając tylko sam miąższ.
Cebulę i marchew obieramy.
Lubczyk myjemy i dodajemy do tej potrawy, ponieważ zapach i smak tego dania jest smacznie wzbogacony.
Robiłem i prezentowałem już placki z cukinii, ale sposób był inny. Cukinia była tarta na grubych oczkach, a placki małe. Teraz cukinie i warzywa ścieramy na małych oczkach, a placki robimy wielkości naleśnika. Do masy dodajemy również starty lubczyk. Tak przygotowaną masę odstawiamy na 30 minut, by odcedziła się woda, którą odlewamy.
Następnie kroimy plastry boczku i dodajemy do masy mieszając całość.
Do masy dodajemy do smaku pieprz, sól, jajko i mieszamy. W zależności od ilości masy możemy dodać 2 jajka ponieważ one łączą całą masę.
Na koniec do masy dodajemy mąkę, aby masa była bardziej zbita. Całość mieszamy.
Na kuchnię stawiamy mniejszą patelnię wielkości naleśnika, bo takiej wielkości będziemy robili nasze naleśniki. Rozgrzewamy patelnię kładziemy masę i rozprowadzamy po całej patelni. Z boku masy wlewamy odrobinę oleju i obracając patelnią rozprowadzamy po wszystkich bokach. Nie używamy dużo oleju.
Na średnim ogniu opiekamy placek z obu stron, tak by był rumiany, ale nie spalony.
Na talerzu kładziemy kawałki pokrojonej sałaty lodowej i na to nasz naleśnik.
Następnie nasz naleśnik smarujemy greckim jogurtem. W tym momencie może dodać inne ulubione sosy ale ja pozostaję przy tej wersji.
Na jogurt kładziemy nasze ulubione dodatki, np. pomidorki koktajlowe, kukurydzę konserwową i kawałek pietruszki do smaku. A teraz to już tylko smacznego.