Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Obecna pora pozwala na zastosowanie produktów okresowych takich jak np. cukinia. Możemy dostać ją cały rok, ale teraz jeżeli ktoś ma ogródek to idzie i zrywa własną nie pryskaną .
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 187
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 884
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4002
Przepis dnia
Placuszki twarogowe z rodzynkami to pyszne danie na słodko, które wywodzi się...
Odsłon: 20042
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 187
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 884
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4002
Przepis dnia
Placuszki twarogowe z rodzynkami to pyszne danie na słodko, które wywodzi się...
Odsłon: 20042
Składniki
Cukinię obieramy i drylujemy z pestek, zostawiając tylko sam miąższ.
Cebulę i marchew obieramy.
Lubczyk myjemy i dodajemy do tej potrawy, ponieważ zapach i smak tego dania jest smacznie wzbogacony.
Robiłem i prezentowałem już placki z cukinii, ale sposób był inny. Cukinia była tarta na grubych oczkach, a placki małe. Teraz cukinie i warzywa ścieramy na małych oczkach, a placki robimy wielkości naleśnika. Do masy dodajemy również starty lubczyk. Tak przygotowaną masę odstawiamy na 30 minut, by odcedziła się woda, którą odlewamy.
Następnie kroimy plastry boczku i dodajemy do masy mieszając całość.
Do masy dodajemy do smaku pieprz, sól, jajko i mieszamy. W zależności od ilości masy możemy dodać 2 jajka ponieważ one łączą całą masę.
Na koniec do masy dodajemy mąkę, aby masa była bardziej zbita. Całość mieszamy.
Na kuchnię stawiamy mniejszą patelnię wielkości naleśnika, bo takiej wielkości będziemy robili nasze naleśniki. Rozgrzewamy patelnię kładziemy masę i rozprowadzamy po całej patelni. Z boku masy wlewamy odrobinę oleju i obracając patelnią rozprowadzamy po wszystkich bokach. Nie używamy dużo oleju.
Na średnim ogniu opiekamy placek z obu stron, tak by był rumiany, ale nie spalony.
Na talerzu kładziemy kawałki pokrojonej sałaty lodowej i na to nasz naleśnik.
Następnie nasz naleśnik smarujemy greckim jogurtem. W tym momencie może dodać inne ulubione sosy ale ja pozostaję przy tej wersji.
Na jogurt kładziemy nasze ulubione dodatki, np. pomidorki koktajlowe, kukurydzę konserwową i kawałek pietruszki do smaku. A teraz to już tylko smacznego.