Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Naleśniki mają to do siebie, że nie ma chyba farszu, z którymi byłyby niesmaczne. Pasuje do nich wszystko, tak jak do pierogów :) Te naleśniki odrobinkę przypominają lazanię - nie jest to do końca to, aczkolwiek stanowi przyjemną namiastkę. Efekt jest przepyszny i gotowym daniem zainteresuje się każdy niejadek :)
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 346
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z kopytkami, brokułami oraz polędw...
Odsłon: 6186
Przepis na proste i szybkie w przygotowaniu kluseczki z twarogu, mąki i jajek...
Odsłon: 1379
Sznycel wiedeński (Wiener Schnitzel) to tradycyjne danie kuchni austriackiej....
Odsłon: 2874
Spaghetti Carbonara to jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej. Jest...
Odsłon: 10057
Przepis na smażonego łososia z dodatkiem kremowego szpinaku. To proste, ale p...
Odsłon: 509
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 346
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z kopytkami, brokułami oraz polędw...
Odsłon: 6186
Przepis na proste i szybkie w przygotowaniu kluseczki z twarogu, mąki i jajek...
Odsłon: 1379
Sznycel wiedeński (Wiener Schnitzel) to tradycyjne danie kuchni austriackiej....
Odsłon: 2874
Spaghetti Carbonara to jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej. Jest...
Odsłon: 10057
Przepis na smażonego łososia z dodatkiem kremowego szpinaku. To proste, ale p...
Odsłon: 509
Składniki
Celowo podaję tylko składniki, bo ich proporcje do ciasta naleśnikowego każdy ma swoje własne :) Wobec czego każdy niech sobie usmaży naleśniki jakie lubi i jak potrafi :)
Przygotowujemy sos boloński - radzę zrobić go wcześniej, bo trochę to trwa :) Cebulkę podsmażamy na oleju. Do podsmażonej cebuli dodajemy mięso i przesmażamy razem, pilnując żeby się mocno nie zbryliło - najlepiej podusić je tłuczkiem do kartofli. Następnie dodajemy utarte na mniejszych oczkach tarki marchewkę i pietruszkę. Mieszamy i chwilę razem dusimy. Dodajemy posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy pomidory, passatę i wino. Dusimy na małym ogniu, aż większość odparuje i pozostanie nam aksamitny, zawiesisty, gęsty sos. Wtedy doprawiamy do smaku solą, pieprzem, ziołami, Tabasco i gałką muszkatołową.
Na środek każdego naleśnika nakładamy około 2 łyżki farszu i zawijamy jak krokiety. Czynność powtarzamy do skończenia składników. Naleśniki układamy ściśle obok siebie w blaszce lub naczyniu żaroodpornym.
Przygotowujemy beszamel: w garnuszku o grubym dnie rozpuszczamy masło. Do całkowicie rozpuszczonego dodajemy mąkę i robimy zasmażkę. Podsmażamy ją, cały czas mieszając, aż lekko się zezłoci. Wtedy stopniowo dodajemy mleko, zaczynając od pół szklanki. Zasmażka zamieni się w gluty, ale nie przejmujemy się i mieszamy dalej, dolewając coraz to więcej mleka, stopniowo. Cały czas mieszamy, aż do osiągnięcia zadowalającej nas konsystencji. Beszamel doprawiamy szczyptą soli, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej. Powinien mieć delikatny, mleczno-maślany smak.
Beszamelem polewamy gotowe naleśniki, które leżą sobie w blaszce lub brytfance, a na koniec posypujemy startym, żółtym serem. Pieczemy pod przykryciem w 180 stopniach około 30-40 minut. Na ostatnie 10-15 minut zdejmujemy pokrywkę, żeby całość lekko się przyrumieniła. Smacznego!!!!