Do góry

Dania główne Przepis na:

Naleśniki z farszem bolońskim zapiekane pod beszamelem

Naleśniki z farszem bolońskim zapiekane pod beszamelem

Autor:

Przepisów i artykułów: 144 Ocena: 2031

Dodano:

Odsłon: 1176

Naleśniki mają to do siebie, że nie ma chyba farszu, z którymi byłyby niesmaczne. Pasuje do nich wszystko, tak jak do pierogów :) Te naleśniki odrobinkę przypominają lazanię - nie jest to do końca to, aczkolwiek stanowi przyjemną namiastkę. Efekt jest przepyszny i gotowym daniem zainteresuje się każdy niejadek :)

Składniki

  • Na naleśniki:
  • - mąka
  • - mleko
  • - jajka
  • - woda
  • - szczypta soli
  • Na farsz:
  • - 700g mielonego mięsa z łopatki
  • - 4-5 ząbków czosnku (lub mniej albo całkowicie pomiń, jeśli nie lubisz, aczkolwiek odrobina jest wskazana)
  • - 2-3 małe marchewki lub 1 duża
  • - 1 pietruszka
  • - 400-500g pokrojonych pomidorów (lub krojone z kartonika)
  • - 100-200ml przecieru lub passaty pomidorowej
  • - 2/3 szklanki czerwonego, wytrawnego wina
  • - oregano
  • - szczypta bazylii
  • - tymianek
  • - sól, pieprz
  • - kilka kropel sosu Tabasco
  • - szczypta gałki muszkatołowej
  • - olej do smażenia
  • Na beszamel:
  • - 2 łyżki masła
  • - 2 łyżki mąki
  • - 700ml mleka
  • - sól, pieprz do smaku
  • - porządna szczypta gałki muszkatołowej
  • Dodatkowo:
  • - żółty ser do posypania
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Celowo podaję tylko składniki, bo ich proporcje do ciasta naleśnikowego każdy ma swoje własne :)
    Wobec czego każdy niech sobie usmaży naleśniki jakie lubi i jak potrafi :)

  2. Przygotowujemy sos boloński - radzę zrobić go wcześniej, bo trochę to trwa :)
    Cebulkę podsmażamy na oleju. Do podsmażonej cebuli dodajemy mięso i przesmażamy razem, pilnując żeby się mocno nie zbryliło - najlepiej podusić je tłuczkiem do kartofli. Następnie dodajemy utarte na mniejszych oczkach tarki marchewkę i pietruszkę. Mieszamy i chwilę razem dusimy. Dodajemy posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy pomidory, passatę i wino. Dusimy na małym ogniu, aż większość odparuje i pozostanie nam aksamitny, zawiesisty, gęsty sos. Wtedy doprawiamy do smaku solą, pieprzem, ziołami, Tabasco i gałką muszkatołową.

  3. Na środek każdego naleśnika nakładamy około 2 łyżki farszu i zawijamy jak krokiety. Czynność powtarzamy do skończenia składników.
    Naleśniki układamy ściśle obok siebie w blaszce lub naczyniu żaroodpornym.

  4. Przygotowujemy beszamel: w garnuszku o grubym dnie rozpuszczamy masło. Do całkowicie rozpuszczonego dodajemy mąkę i robimy zasmażkę. Podsmażamy ją, cały czas mieszając, aż lekko się zezłoci. Wtedy stopniowo dodajemy mleko, zaczynając od pół szklanki. Zasmażka zamieni się w gluty, ale nie przejmujemy się i mieszamy dalej, dolewając coraz to więcej mleka, stopniowo. Cały czas mieszamy, aż do osiągnięcia zadowalającej nas konsystencji.
    Beszamel doprawiamy szczyptą soli, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej. Powinien mieć delikatny, mleczno-maślany smak.

  5. Beszamelem polewamy gotowe naleśniki, które leżą sobie w blaszce lub brytfance, a na koniec posypujemy startym, żółtym serem.
    Pieczemy pod przykryciem w 180 stopniach około 30-40 minut. Na ostatnie 10-15 minut zdejmujemy pokrywkę, żeby całość lekko się przyrumieniła.











    Smacznego!!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń