Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Naleśniki z farszem grzybowym to aromatyczne danie jesienne, inspirowane lekko francuskimi smakami. Jest niezwykle łatwe w przygotowaniu i pozwala całkowicie wykorzystać dary lasu i nie tylko!
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 2842
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 3360
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 2842
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 3360
Składniki
Masło rozpuść i ostudź.
W misce rozbełtaj jajka. Dodaj mleko i wymieszaj do połączenia.
W średniej misce wymieszaj mąkę i sól. Zrób dołek i wlej masło oraz mieszankę jajeczną. Miksuj do powstania jednolitego, gładkiego ciasta.
Dolewaj porcjami wodę, cały czas mieszając, by rozrzedzić ciasto. Miskę przykryj ściereczką kuchenną i odstaw na ok. 30 minut.
Po tym czasie rozgrzej na patelni niewielką ilość oleju. Nalewaj po chochelce ciasta i rozprowadzaj ją po całej powierzchni. Smaż naleśnika przez 1-2 minuty z każdej strony, do ładnego zezłocenia.
Gotowe naleśniki odkładaj warstwowo na talerz.
Rozpuść masło na patelni. Dodaj posiekaną drobno cebulę i tymianek; smaż je przez minutę. Dołóż posiekany czosnek i smaż całość przez 30 sekund.
Dodaj pokrojone grzyby, sól i czarny pieprz. Smaż aż puszczą całą wodę, przez ok. 5-6 minut.
Zdejmij patelnię z ognia i wmieszaj śmietanę oraz ser.
Na każdy naleśnik nakładaj po 1-2 łyżce farszu. Złóż boki do wewnątrz, a następnie zwiń prostokąt w rulon, podobnie jak ma to miejsce przy krokietach.
Gotowe naleśniki z farszem grzybowym podawaj na ciepło, podsmażone lekko na patelni, posypane siekaną natką pietruszki.