Pyszne naleśniki z nadzieniem pachnących grzybów lasem, również można zastąpić je pieczarkami.
Naleśniki z grzybami leśnymi
Składniki
- Składniki na ciasto naleśnikowe:
- 2 szk. mąki pszennej
- 1 szk. wody
- 1 jajko
- Sól
- Cukier waniliowy
- 1 szk. mleka
- Składniki na farsz:
- ½ kg grzybów leśnych
- 1 serek topiony śmietankowy
- Olej do smażenia
- Pieprz
- Sól
- Cebula
- Składniki na sos beszamel:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 1 szk. mleka
- 15 dag sera żółtego
- Pieprz
- Sól
- Dodatkowo:
- Szczypiorek do dekoracji
Składniki
- Składniki na ciasto naleśnikowe:
- 2 szk. mąki pszennej
- 1 szk. wody
- 1 jajko
- Sól
- Cukier waniliowy
- 1 szk. mleka
- Składniki na farsz:
- ½ kg grzybów leśnych
- 1 serek topiony śmietankowy
- Olej do smażenia
- Pieprz
- Sól
- Cebula
- Składniki na sos beszamel:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 1 szk. mleka
- 15 dag sera żółtego
- Pieprz
- Sól
- Dodatkowo:
- Szczypiorek do dekoracji

Etapy przygotowania
Sposób przygotowania naleśników: 1. Do miski wsypujemy mąkę.

2. Dodajemy trochę cukru waniliowego oraz soli. 3. Wbijamy jajko.

4. Dolewamy wodę i powoli mieszamy żeby nie powstały grudki.

5. Dolewamy mleko, mieszamy.

6. Smażymy naleśniki

Sposób przygotowania farszu: 1. Cebulę obieramy, kroimy drobno i prużymy na rozgrzanym oleju.

2. Do cebuli dodajemy wcześniej ugotowane grzyby.

3. Doprawiamy pieprzem oraz solą.

4. Pod koniec prużenia dodajemy serek i prużymy do chwili rozpuszczenia.

5. Na każdy naleśnik nakładamy farsz.

Składamy w kwadraty.

7. Układamy w naczyniu żaroodpornym.

Sposób przygotowania sosu beszamel: 1. Masło rozpuszczamy w rondelku.

2. Dodajemy mąkę, mieszamy żeby nie powstały nam grudki.

3. Wlewamy mleko.

4. Doprawiamy gałką, solą, pieprzem.

5. Ser ścieramy na tarce o dużych oczach, dodajemy do sosu.

6. Gotujemy do chwili aż ser się nam rozpuści. 7. Sosem polewamy naleśniki.

8. Zapiekamy 30 minut w 180˚C. 9. Na koniec dekorujemy posiekanym szczypiorkiem 10. Danie gotowe. 11. Smacznego.

Przepis w Waszym wykonaniu (4)


Komentarze do przepisu (1)



Składniki
- Składniki na ciasto naleśnikowe:
- 2 szk. mąki pszennej
- 1 szk. wody
- 1 jajko
- Sól
- Cukier waniliowy
- 1 szk. mleka
- Składniki na farsz:
- ½ kg grzybów leśnych
- 1 serek topiony śmietankowy
- Olej do smażenia
- Pieprz
- Sól
- Cebula
- Składniki na sos beszamel:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 1 szk. mleka
- 15 dag sera żółtego
- Pieprz
- Sól
- Dodatkowo:
- Szczypiorek do dekoracji
Sposób przygotowania naleśników: 1. Do miski wsypujemy mąkę.
2. Dodajemy trochę cukru waniliowego oraz soli. 3. Wbijamy jajko.
4. Dolewamy wodę i powoli mieszamy żeby nie powstały grudki.
5. Dolewamy mleko, mieszamy.
6. Smażymy naleśniki
Sposób przygotowania farszu: 1. Cebulę obieramy, kroimy drobno i prużymy na rozgrzanym oleju.
2. Do cebuli dodajemy wcześniej ugotowane grzyby.
3. Doprawiamy pieprzem oraz solą.
4. Pod koniec prużenia dodajemy serek i prużymy do chwili rozpuszczenia.
5. Na każdy naleśnik nakładamy farsz.
Składamy w kwadraty.
7. Układamy w naczyniu żaroodpornym.
Sposób przygotowania sosu beszamel: 1. Masło rozpuszczamy w rondelku.
2. Dodajemy mąkę, mieszamy żeby nie powstały nam grudki.
3. Wlewamy mleko.
4. Doprawiamy gałką, solą, pieprzem.
5. Ser ścieramy na tarce o dużych oczach, dodajemy do sosu.
6. Gotujemy do chwili aż ser się nam rozpuści. 7. Sosem polewamy naleśniki.
8. Zapiekamy 30 minut w 180˚C. 9. Na koniec dekorujemy posiekanym szczypiorkiem 10. Danie gotowe. 11. Smacznego.