Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Naleśniki z leczo to nieco inna odsłona klasycznych cienkich placków. Tym razem nadzienie jest aromatyczne, pełne warzyw i węgierskiego klimatu. Idealne na sycący i kolorowy obiad dla całej rodziny.
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19826
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 481
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 477
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6885
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242722
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19826
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 481
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 477
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6885
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242722
Składniki
W misce połącz mąkę pszenną i kukurydzianą, sól, wlej mleko, wodę i roztrzepane jajka. Na końcu wlej roztopione, lekko przestudzone masło.
Całość zmiksuj lub dokładnie wymieszaj rózgą, aż powstanie gładkie, lejące ciasto. Odstaw na ok. 15 minut, by odpoczęło. Rozgrzej patelnię i smaż cienkie naleśniki na złoty kolor z obu stron. Układaj na talerzu i przykrywaj, aby nie wyschły.
Cebulę pokrój w kostkę, czosnek drobno posiekaj. Kiełbasę pokrój w półplasterki, papryki pozbawione gniazd nasiennych w paski lub kostkę.
Na patelni rozgrzej odrobinę oleju, podsmaż cebulę z czosnkiem aż się zeszklą. Dodaj kiełbasę i smaż dalej. Dorzuć papryki i smaż razem ok. 5 minut, mieszając co jakiś czas.
Wlej pomidory z puszki, dodaj koncentrat, wsyp paprykę słodką i wędzoną. Duś pod przykryciem ok. 15–20 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem ziołowym.
Na każdy naleśnik nałóż porcję leczo i zwiń w rulon lub złóż w kopertę. Możesz dodatkowo włożyć zawinięte naleśniki do naczynia żaroodpornego i zapiec przez 10 minut w 180°C, aby były gorące w środku.