Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Naleśniki z leczo to nieco inna odsłona klasycznych cienkich placków. Tym razem nadzienie jest aromatyczne, pełne warzyw i węgierskiego klimatu. Idealne na sycący i kolorowy obiad dla całej rodziny.
Być może niektórzy z Was jeszcze pamiętają jak wyglądały i smakowały rogale j...
Odsłon: 6154
Soczysta pieczeń ze schabu świetnie komponuje się z ziemniaczkami z ziołowym...
Odsłon: 160
Być może niektórzy z Was jeszcze pamiętają jak wyglądały i smakowały rogale j...
Odsłon: 6154
Soczysta pieczeń ze schabu świetnie komponuje się z ziemniaczkami z ziołowym...
Odsłon: 160
Składniki
W misce połącz mąkę pszenną i kukurydzianą, sól, wlej mleko, wodę i roztrzepane jajka. Na końcu wlej roztopione, lekko przestudzone masło.
Całość zmiksuj lub dokładnie wymieszaj rózgą, aż powstanie gładkie, lejące ciasto. Odstaw na ok. 15 minut, by odpoczęło. Rozgrzej patelnię i smaż cienkie naleśniki na złoty kolor z obu stron. Układaj na talerzu i przykrywaj, aby nie wyschły.
Cebulę pokrój w kostkę, czosnek drobno posiekaj. Kiełbasę pokrój w półplasterki, papryki pozbawione gniazd nasiennych w paski lub kostkę.
Na patelni rozgrzej odrobinę oleju, podsmaż cebulę z czosnkiem aż się zeszklą. Dodaj kiełbasę i smaż dalej. Dorzuć papryki i smaż razem ok. 5 minut, mieszając co jakiś czas.
Wlej pomidory z puszki, dodaj koncentrat, wsyp paprykę słodką i wędzoną. Duś pod przykryciem ok. 15–20 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem ziołowym.
Na każdy naleśnik nałóż porcję leczo i zwiń w rulon lub złóż w kopertę. Możesz dodatkowo włożyć zawinięte naleśniki do naczynia żaroodpornego i zapiec przez 10 minut w 180°C, aby były gorące w środku.