Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Naleśniki z mascarpone to danie, które możesz serwować na śniadanie, kolację, deser czy podwieczorek. Niektórzy nie odmówią go nawet na obiad! Całość jest niesamowicie pyszna, delikatna, z kremowym wnętrzem. Kluczowym elementem przygotowania tej potrawy jest oczywiście usmażenie idealnych naleśników - w tej wersji z bardzo nieoczywistym, choć pysznym dodatkiem.
Serek mascarpone zawiera całkiem sporą ilość białka, dzięki czemu jest często wykorzystywany w przygotowywaniu posiłków dla osób aktywnych fizycznie i chcących budować masę mięśniową. Niestety dostarcza też dużo tłuszczu, przez co należy go spożywać w niewielkich porcjach i niezbyt często. Wybierając konkretny produkt zwróć też uwagę, by zawierał jak najmniej cukru, a więc pustych kalorii. Z kolei klasyczne naleśniki dostarczają dużej ilości węglowodanów, chyba że przyrządzisz pyszne i wyjątkowe naleśniki bez mąki, czyli keto naleśniki.
Klasyczne ciasto na naleśniki składa się z mąki, mleka i jajek. Masę rozrzedza się wodą mineralną, najlepiej gazowaną, by zrobić puszyste naleśniki, rozpływające się w ustach. Odrobina masła zapobiega przywieraniu do patelni podczas smażenia oraz nadaje nutę maślanego smaku. Jednak to inny składnik ciasta naleśnikowego zasługuje na uznanie - amaretto. Możesz też użyć dowolnego, ulubionego likieru, ale pamiętaj, że w tej wersji, dania nie należy podawać najmłodszym. Nic też nie stoi na przeszkodzie, by zrobić czekoladowe naleśniki poprzez dodanie łyżeczki kakao.
Przyrządzenie ciasta naleśnikowego nie jest trudne, pod warunkiem pamiętania o kilku ważnych wskazówkach. Zawsze dodawaj suche składniki do mokrych, najlepiej partiami, dzięki czemu unikniesz nieprzyjemnych grudek i masz lepszą kontrolę nad konsystencją ciasta. Po dobrym wymieszaniu odstaw miskę z masą na ok. 30 minut, w czasie których ta jeszcze bardziej zgęstnieje, a ewentualne pęcherzyki mąki pszennej popękają. Po tym czasie nabieraj porcję ciasta naleśnikowego, wielkości mniej więcej jednej chochelki i rozprowadzaj równomiernie na rozgrzanej patelni. Należy smażyć naleśniki przez 2-3 minuty z każdej strony, do ładnego zrumienienia. Gotowe naleśniki odkładaj warstwowo na talerz.
Bazą tego nadzienia jest klasyczny włoski serek, ale możesz wspomóc się również waniliowym kremem mascarpone. By trochę ożywić całość, dodaj odrobinę cukru pudru i łyżkę soku z cytryny. Wszystkie składniki kremu dobrze utrzyj na jednolitą masę. Można serek mascarpone wymieszać także z ekstraktem waniliowym czy płatkami czekoladowymi. Do tej propozycji wspaniale będą pasować owoce sezonowe, takie jak świeże maliny. Takie nadzienie może być też wykorzystywane w wielu innych deserach, jak na przykład lody, ciasta, pudding z mascarpone.
Należy naleśniki posmarować serkiem, dość grubą warstwą. Możesz też uformować pasek biegnący przez średnicę placka. Najprostszą metodą podania jest zwinięcie placka w rulon, a następnie posyp naleśniki cukrem pudrem lub udekoruj, stosując miękki serek mascarpone na wierzchu. Pokryj wszystko ulubionymi owocami. Inną metodą jest złożenie w kopertę - najpierw na pół i ponownie na pół. Polej je słodką polewą - takie naleśniki z mascarpone i czekoladą nie tylko wspaniale smakują, ale też pięknie się prezentują. Możesz je podawać od razu po przygotowaniu lub po schłodzeniu w lodówce. Bardzo ciekawą techniką kulinarną jest też karmelizacja placków lub ich flambirowanie na patelni.
To wspaniałe, że wystarczy opakowanie serka mascarpone i kilka ciekawych dodatków, takich jak konfitura malinowa czy dżem z czerwonej porzeczki, by stworzyć wyjątkowe i przepyszne śniadanie dla całej rodziny. Co ciekawe, mascarpone doskonale łączy się też ze słonymi produktami, tworząc wytrawną wersję naleśników, takich jak naleśniki z mascarpone i kurczakiem czy pieczarkami.
Pyszna tarta z owocami lata to radość dla oczu i rozkosz dla podniebienia! :)
Odsłon: 74
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 596
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 5634
Pyszna tarta z owocami lata to radość dla oczu i rozkosz dla podniebienia! :)
Odsłon: 74
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 596
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 5634
Składniki
W misce ubij jajka z cukrem na puszystą masę. Naprzemiennie dodawaj mleko, wodę i przesianą mąkę, a na koniec dodaj stopione masło i likier. Zmiksuj wszystko na gładkie ciasto. W razie potrzeby dodaj więcej mąki lub mleka. Wstaw ciasto do lodówki.
W tym czasie zmiksuj serek z cukrem waniliowym, cukrem lub miodem oraz dodaj sok z cytryny. Sprawdź poziom kwasowości i słodkości, po czym wyreguluj według uznania.
Dodatek masła w cieście naleśnikowym powoduje, że do smażenia nie musisz używać dodatkowego tłuszczu. Używaj patelni z nieprzywierającą powłoką. Rozgrzej mocno patelnię (na zimnej patelni naleśnik na pewno się porwie), wylewaj porcje ciasta (im cieniej, tym lepiej) i smaż z obydwu stron na złoty kolor, następnie odkładaj na talerz.
Każdy naleśnik smaruj równo serkiem i zwijaj w ruloniki. Zostaw trochę nadzienia do dekoracji. Zwinięte naleśniki posmaruj mascarpone, udekoruj malinami i świeżymi listkami mięty. Posyp cukrem pudrem i podawaj od razu.