Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Naleśniki do tego dania mogą być przygotowane klasycznie na mące pszennej lub z dodatkiem razowej czy gryczanej. Farsz przygotowuję na wołowinie, gdyż uważam, że nadaje im wyjątkowego smaku.
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 847
Karmelowa panna cotta to deser, który łączy w sobie aksamitną konsystencję śm...
Odsłon: 819
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 73
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 847
Karmelowa panna cotta to deser, który łączy w sobie aksamitną konsystencję śm...
Odsłon: 819
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 73
Składniki
1. Wołowinę, marchew, seler, liść lubczyku, liście selera zalewam wodą. 2. Dodaję szczyptę soli, włoszczyznę, liście lubczyku i selera, natka pietruszki. 3. Gotuję na małym ogniu ok. 1 h (powstaje wywar). 4. Studzę. 5. Mielę na maszynce do mięsa na średnich oczkach (4,5mm) wołowinę i włoszczyznę. 6. Dodaję jajko, sól, pieprz, czubrycę zieloną. Jeżeli farsz jest za suchy można dodać jeszcze jajko lub trochę bulionu (wywaru). 7. Wywaru nie wylewam tylko przelewam do plastikowych pojemników lub woreczków i zamrażam. Przydaje się do robienia sosów do mięs pieczonych.
8. Do garnka wsypuję ok. 2-3 łyżki mąki, jajko, sól, wlewam zimną wodę. 9. Wyrabiam widelcem. 10. Na rozgrzany na patelni olej wylewam ciasto na naleśniki, smażę z jednej strony na rumiano, z drugiej na blado. 11. Naleśniki wykładam na talerz bladą stroną do doły. Nakładam farsz na rumianą stronę. Zwijam naleśniki. 12. Na rozgrzany na patelni olej kładę naleśniki jeden obok drugiego. Obsmażam z jednej a potem drugiej strony. 13. Podaję polane sosem grzybowym lub pieczeniowym. 14. Smacznego!