Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Naleśniki do tego dania mogą być przygotowane klasycznie na mące pszennej lub z dodatkiem razowej czy gryczanej. Farsz przygotowuję na wołowinie, gdyż uważam, że nadaje im wyjątkowego smaku.
        
        
        
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35680
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1199
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1755
            Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 5999
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35680
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1199
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1755
            Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 5999
        
        
                Składniki
1. Wołowinę, marchew, seler, liść lubczyku, liście selera zalewam wodą. 2. Dodaję szczyptę soli, włoszczyznę, liście lubczyku i selera, natka pietruszki. 3. Gotuję na małym ogniu ok. 1 h (powstaje wywar). 4. Studzę. 5. Mielę na maszynce do mięsa na średnich oczkach (4,5mm) wołowinę i włoszczyznę. 6. Dodaję jajko, sól, pieprz, czubrycę zieloną. Jeżeli farsz jest za suchy można dodać jeszcze jajko lub trochę bulionu (wywaru). 7. Wywaru nie wylewam tylko przelewam do plastikowych pojemników lub woreczków i zamrażam. Przydaje się do robienia sosów do mięs pieczonych.
8. Do garnka wsypuję ok. 2-3 łyżki mąki, jajko, sól, wlewam zimną wodę. 9. Wyrabiam widelcem. 10. Na rozgrzany na patelni olej wylewam ciasto na naleśniki, smażę z jednej strony na rumiano, z drugiej na blado. 11. Naleśniki wykładam na talerz bladą stroną do doły. Nakładam farsz na rumianą stronę. Zwijam naleśniki. 12. Na rozgrzany na patelni olej kładę naleśniki jeden obok drugiego. Obsmażam z jednej a potem drugiej strony. 13. Podaję polane sosem grzybowym lub pieczeniowym. 14. Smacznego!