Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jedna z moich ulubionych: kuchnia węgierska. Zmodyfikowany przepis na naleśniki a la Gundel.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 11765
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1282
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 12394
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 3248
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 11765
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1282
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 12394
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 3248
Składniki
Produkty na ciasto wymieszać ze sobą, użyć do tego trzepaczki rózgowej. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, nalać porcję ciasta, smażyć z obu stron na rumiano. Przed nalaniem każdej kolejnej porcji ciasta, wlać na patelnię odrobinę oleju. Nadzienie orzechowe: Orzechy zmielić, wymieszać z cukrem pudrem. Mleko zagotować. Ciepłym mlekiem zalać orzechy, wymieszać. Gdy masa przestygnie, dodać rum. Ostatecznie nadzienie powinno mieć dość luźną konsystencję, aby łatwo można je rozprowadzić na naleśnikach. Polewa czekoladowa: Czekoladę połamać na kawałki, włożyć do rondelka, dodać wodę. Ogrzewać do momentu rozpuszczenia czekolady. Uważać, aby czekolada się nie przypaliła, w razie konieczności dodać odrobinę więcej przegotowanej wody.
Na każdego naleśnika nakładać łyżkę nadzienia. Naleśniki składać w chusteczkę, obsmażyć na maśle. Podawać polane polewą czekoladową. Smacznego.