Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jedna z moich ulubionych: kuchnia węgierska. Zmodyfikowany przepis na naleśniki a la Gundel.
Cenisz szybko przygotowane desery? Nie lubisz ociekających tłuszczem wypieków...
Odsłon: 5569
Pierogi po zbójnicku z pewnością zadowolą każdego głodomora. Mięciutkie ciast...
Odsłon: 29641
Cenisz szybko przygotowane desery? Nie lubisz ociekających tłuszczem wypieków...
Odsłon: 5569
Pierogi po zbójnicku z pewnością zadowolą każdego głodomora. Mięciutkie ciast...
Odsłon: 29641
Składniki
Produkty na ciasto wymieszać ze sobą, użyć do tego trzepaczki rózgowej. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, nalać porcję ciasta, smażyć z obu stron na rumiano. Przed nalaniem każdej kolejnej porcji ciasta, wlać na patelnię odrobinę oleju. Nadzienie orzechowe: Orzechy zmielić, wymieszać z cukrem pudrem. Mleko zagotować. Ciepłym mlekiem zalać orzechy, wymieszać. Gdy masa przestygnie, dodać rum. Ostatecznie nadzienie powinno mieć dość luźną konsystencję, aby łatwo można je rozprowadzić na naleśnikach. Polewa czekoladowa: Czekoladę połamać na kawałki, włożyć do rondelka, dodać wodę. Ogrzewać do momentu rozpuszczenia czekolady. Uważać, aby czekolada się nie przypaliła, w razie konieczności dodać odrobinę więcej przegotowanej wody.
Na każdego naleśnika nakładać łyżkę nadzienia. Naleśniki składać w chusteczkę, obsmażyć na maśle. Podawać polane polewą czekoladową. Smacznego.