Do góry

Dania główne Przepis na:

Naleśniki z nadzieniem orzechowym

Naleśniki z nadzieniem orzechowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 790 Ocena: 49440

Dodano:

Odsłon: 1809

Jedna z moich ulubionych: kuchnia węgierska. Zmodyfikowany przepis na naleśniki a la Gundel.

Składniki

  • ciasto na naleśniki: mleko 1 szkl
  • woda mineralna gazowana 1 szkl
  • jajka 2 szt
  • mąka pszenna 20- 25 dkg
  • szczypta soli
  • nadzienie: orzechy włoskie mielone 15 dkg
  • cukier puder 4 łyżki
  • mleko 1/2 szkl
  • rum 2 łyżki
  • Dodatkowo: czekolada mleczna z orzechami 5 dkg + 2 łyżki przegotowanej wody
  • olej do smażenia
  • masło do obsmażenia gotowych naleśników 1 łyżka
5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Naleśniki z nadzieniem orzechowym

Przygotowanie

  1. Produkty na ciasto wymieszać ze sobą, użyć do tego trzepaczki rózgowej. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
    Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, nalać porcję ciasta, smażyć z obu stron na rumiano. Przed nalaniem każdej kolejnej porcji ciasta, wlać na patelnię odrobinę oleju.

    Nadzienie orzechowe: Orzechy zmielić, wymieszać z cukrem pudrem. Mleko zagotować. Ciepłym mlekiem zalać orzechy, wymieszać. Gdy masa przestygnie, dodać rum. Ostatecznie nadzienie powinno mieć dość luźną konsystencję, aby łatwo można je rozprowadzić na naleśnikach.

    Polewa czekoladowa: Czekoladę połamać na kawałki, włożyć do rondelka, dodać wodę. Ogrzewać do momentu rozpuszczenia czekolady. Uważać, aby czekolada się nie przypaliła, w razie konieczności dodać odrobinę więcej przegotowanej wody.

  2. Na każdego naleśnika nakładać łyżkę nadzienia. Naleśniki składać w chusteczkę, obsmażyć na maśle. Podawać polane polewą czekoladową.

    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (13)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

sereberko80 10 lipca 2014 i ten rum w nadzieniu mnie przekonał hehe. pyszne zestawienie składników :-) Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ggosienka68 10 lipca 2014 Fajny farsz :) podoba mi się i dzisiaj sobie zrobię takie małe co nieco :) Odpowiedzi: 3 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Ewaaa 09 lipca 2014 jeju, ale pyszności zapodajesz Beatko na wieczór, genialny farsz ! Odpowiedzi: 3 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń