Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Naleśniki nadziane są pikantnym farszem z pieczarek, pora i fety. Farsz musi być dobrze doprawiony, aby jego smak był dobrze wyczuwalny w połączeniu z naleśnikami. Całość zapiekana jest w sosie beszamelowym.
Kluski leniwe to delikatne i szybkie do przygotowania danie z ziemniakow, mąk...
Odsłon: 81
Polecam.
Odsłon: 1453
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1704
Kluski leniwe to delikatne i szybkie do przygotowania danie z ziemniakow, mąk...
Odsłon: 81
Polecam.
Odsłon: 1453
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1704
Składniki
Naleśniki: żółtka oddzielamy do białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Mleko i wodę miksujemy z żółtkami, mąką zmieszaną z proszkiem do pieczenia i z roztopionym masłem. Ciasto powinno być lekko gęste. Do ciasta dodajemy ubite białka i mieszamy lekko rózgą. Z ciasta smażymy cieniutkie naleśniki, układany jeden na drugim na talerzu i odkładamy.
Farsz: cebulę i czosnek drobno siekamy, podsmażamy na łyżce tłuszczu. Dodajemy pieczarki pokrojone w drobną kostkę, doprawiamy solą i pieprzem i smażymy, aż nadmiar wody odparuje. Pod koniec dodajemy por pokrojony w półtalarki, posiekaną natkę, doprawiamy chili, solą i pieprzem jeśli to konieczne. Mieszamy i smażymy kilka minut. Odstawiamy do przestudzenia, następnie dodajemy pokruszony ser feta i mieszamy. Na każdy naleśnik nakładamy 1-2 łyżki farszu, zwijamy jak krokiety i odkładamy na talerz.
Sos beszamelowy: w rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i chwilę smażymy. Wlewamy mleko i mieszamy energicznie, aż nie będzie grudek. Sos podgrzewamy cały czas mieszając aż do zagotowania i zgęstnienia, doprawiamy solą, pieprzem i świeżo startą gałką. Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy kilka łyżek sosu, układamy zwinięte naleśniki. Wierzch polewamy sosem i posypujemy serem. Zapiekamy w 180 stopniach około 20 minut. SMACZNEGO!