Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Naleśniki z ruskim farszem należą do moich ulubionych. Przecież od zawsze bardzo lubię pierogi ruskie (nie mylić z ukraińskimi, bo to jest inne nadzienie!), tylko wałkować mi się nie chce. Więc uciekam się do sztuczki z naleśnikami, a to jest bardzo, bardzo dobre rozwiązanie! Naleśniki każdy umie usmażyć. Mogą być nawet bezglutenowe albo wegańskie, albo i to, i to. Ciasto jak ciasto, jest zwyczajne, bo tu farsz jest najważniejszy. Ruski farsz, czyli farsz do ruskich pierogów. Z twarogu, ziemniaków, smażonej cebuli i mnóstwa pieprzu. Bez skwarek z boczku i słoniny, bo one mają prawo znaleźć się tu najwyżej jako okrasa, a nie składnik nadzienia. Cudowny, aromatyczny, wegetariański ruski farsz. Ruski, bardzo proszę nie mylić z rosyjskim!
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 53
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 155
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 2828
Tylko 3 składniki połączone jogurtowym sosem stanowią pyszną, zdrową sałatkę,...
Odsłon: 4198
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 53
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 155
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 2828
Tylko 3 składniki połączone jogurtowym sosem stanowią pyszną, zdrową sałatkę,...
Odsłon: 4198
Składniki
Ugotowane w osolonej wodzie ziemniaki przeciśnij przez praskę. Najlepiej, by były jeszcze lekko ciepłe, bo wtedy nie powstaną twarde grudki.
Przez tę samą praskę przeciśnij twaróg. Ziemniaki i twaróg włóż do dużej miski. Dodaj sporo świeżo mielonego pieprzu i dużą szczyptę soli.
Na patelni podsmaż na złoto posiekaną cebulę. Dodaj ją do miski z ziemniakami i twarogiem.
Na koniec – jeśli chcesz – sypnij garstką suszonej mięty. Nie jest to dodatek konieczny i pewnie nawet nie tradycyjny, ale ja kiedyś podpatrzyłam taki myk w jednej z grup facebookowych i bardzo mi się spodobał. I teraz postanowiłam go wypróbować. Efekt uzyskałam wspaniały – odtąd już zawsze będę dodawać miętę do farszu na ruskie pierogi i naleśniki.
Gotowy farsz rozsmaruj na środku każdego naleśnika, a potem zwiń go według instrukcji ze zdjęć.
O tak.
Na dużą patelnię wlej nieco oleju do smażenia. Na rozgrzanym tłuszczu połóż zwinięte naleśniki z ruskim farszem.
Podsmażaj naleśniki z farszem przez kilka minut z każdej strony – aż do lekkiego zrumienienia.
Naleśniki podawaj gorące, bezpośrednio po usmażeniu. Najlepiej z jakąś surówką, kiszonką albo kiszoną surówką. Odpowiednio przyprawione – są pyszne, mniam!
Smacznego!