Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Naleśniki to jedno z moich ulubionych dań. Tym razem wersja bardziej śniadaniowa lub na słodki obiad :)
To jedna z odmian sałatki Cezar. Prosta, smaczna i szybka w przygotowaniu sał...
Odsłon: 88
Lahmacun to bardzo popularny turecki street food. Cienki placek z mięsem i wa...
Odsłon: 77
To jedna z odmian sałatki Cezar. Prosta, smaczna i szybka w przygotowaniu sał...
Odsłon: 88
Lahmacun to bardzo popularny turecki street food. Cienki placek z mięsem i wa...
Odsłon: 77
Składniki
Naleśniki: Wszystkie składniki na ciasto mieszamy dokładnie w misce do momentu uzyskania jednolitej, gładkiej masy bez grudek. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany - w razie potrzeby można dodać trochę mleka lub trochę mąki. Naleśniki najlepiej usmażyć na niewielkiej ilości oleju.
Nadzienie: Do miseczki przekładamy składniki na nadzienie i dokładnie mieszamy widelcem na gładką masę. Następnie smarujemy nią smażone na bieżąco naleśniki i składamy je wg uznania.
Sos pomarańczowy: Na patelni rozpuszczamy masło. Dolewamy sok i dodajemy skórkę z pomarańczy oraz cukier. Całość podgrzewamy do momentu, aż sos zgęstnieje.
Naleśniki polewamy sosem i można podawać :) Uwagi, sugestie, propozycje do przepisu :-) Do takiej ilości ciasta naleśnikowego można dodać łyżeczkę proszku dopieczenia lub sody. Naleśniki będą wtedy bardziej "puszyste" :-) Pod koniec grzania sosu, na patelnię można ułożyć już naleśniki - przejdą one wtedy bardziej intensywnie aromatem pomarańczowym. Życzę smacznego i zapraszam do obserwowania mojego profilu w serwisie smaker.pl, na którym staram się dodawać przepisy na bieżąco, kiedy tylko mam czas gotować :-)