Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszne danie po którym każdy, dorosły czy dziecko - wręcz "wylizuje talerze" ;)
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14008
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1614
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 15828
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6410
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14008
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1614
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 15828
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6410
Składniki
Ze składników na naleśniki sporządzamy ciasto: wlewamy mleko do miski, wbijamy jajko i dodajemy tyle mąki, by ciasto nabrało odpowiedniej konsystencji, dodajemy szczyptę soli i cukru i wszystko dokładnie miksujemy. Smażymy dosyć cienkie naleśniki na oleju. Usmażone naleśniki zostawiamy do ostygnięcia.
Przygotowujemy nadzienie: wkładamy do miski twaróg, dodajemy żółtko i mieszamy. Dodajemy śmietanę tak, by masa nie była zbyt rzadka a następnie dodajemy cukry. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki.
Przygotowujemy polewę: jeśli mamy świeże owoce, myjemy je i kroimy w kosteczkę. Mrożonkę przelewamy gorącą wodą, odsączamy i wrzucamy owoce do miski. Dodajemy śmietanę i mieszamy, delikatnie miażdżąc widelcem większe owoce. Możemy chwilę zmiksować polewę mikserem. Dodajemy cukru do smaku i odstawiamy polewę do lodówki.
Ostygnięte naleśniki smarujemy masą twarogową, dosyć grubo. Składamy naleśniki na pół, potem jeszcze raz na pół. Podgrzewamy chwilę na patelni i podajemy, polewając naleśniki polewą.
Smacznego! :)